Els celíacs reben amb satisfacció la primera cafeteria que fa i serveix productes sense gluten
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Passos endavant per integrar la celiaquia en el dia a dia. Una mostra n'és la primera cafeteria del Principat que treballa amb farines sense gluten per evitar, per més petita que sigui, una possible contaminació encreuada. El projecte ha arrencat amb força i està tenint molt bona acceptació entre les persones celíaques.
La gran majoria de productes de fleca i pastisseria sense gluten es comercialitzen de forma envasada. Les persones celíaques fa temps que reivindiquen més sensibilització i que es puguin obtenir productes més frescos a preus de mercat. Bea Rueda, presidenta de l'Associació de Celíacs, que és infermera i celíaca, explica que, a més, "els envasats sempre solen tenir més sucres i més greixos per assimilar el gust als equivalents sense gluten". "No és bo fer-ne un ús excessiu i nosaltres, de moment, ens hi veiem una mica obligats", lamenta.
Des de de fa unes setmanes la situació ha canviat, ja que ha arrencat i amb força un nova cafeteria que ven pa i dolços casolans sense gluten, amb la intenció d'anar creixent i també arribar a cuinar plats. La propietària de 0% Gluten, lligada a una franquícia catalana, Nadir Ortolani, explica, emocionada, el resultat obtingut després de dos anys d'esforços. "És llevar-se cada dia a les 5 del matí i marxar a les 10 de la nit perquè tot estigui perfecte. I que vingui la gent i et digui que el producte està boníssim i que tornin amb ganes de tornar, fa alegria", celebra.
La metodologia de treball és impedir que entri el gluten al local, una filosofia que aporta una total seguretat entre els consumidors. Nicolás Viña i Anna López són dos dels celíacs que s'han beneficiat d'una iniciativa així, que els acosta a un consum quotidià de la restauració com fa tothom.
El col·lectiu desitjaria més iniciatives d'aquesta tipologia, tot i ser conscient de la seva complexitat. El que sí reclama és formació i responsabilitat en el sector de la restauració per evitar intoxicacions.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala