Els cel·líacs reclamen una nova llei a Andorra perquè els restaurants 'sense gluten' siguin realment aptes per a ells
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'associació de Cel·líacs d'Andorra demanarà que s'impulsi una llei que obligui als restaurants que fan cuina sense gluten que certifiquin que és apte per als qui pateixen la malaltia. En un moment en què els preus estan disparats, també recorden que la seva dieta és el seu tractament.
Amb vint anys acabats de fer, l'associació Cel·líacs d'Andorra continua treballant perquè la restauració entengui la necessitat de tenir un segell que garanteixi que, més enllà de les modes, els locals sense gluten ho siguin per a qui suposa realment un gran risc, els cel·líacs. Per això, ara es treballarà perquè Andorra impulsi una llei equivalent a Europa.
Així ho ha explicat la membre de l'entitat Núria Pablos a "Els Matins de la Nacional". "Tu pots tenir el teu establiment i posar 'faig coses sense gluten' i no ser aptes per cel.líacs. Si ho fessis a Espanya o Itàlia no podries.I realment es recolzen en què no hi ha una la llei transposada". A més, també explica que aquests restaurants moltes vegades no coneixen les traces d'aquests productes.
D'altra banda, amb els preus de l'alimentació disparats incidiran en l'ajuda per comprar productes com pasta, cereals o pa sense gluten que poden costar el triple i que ja es costeja així en països com França. "Hi ha hagut un moment en què hi ha hagut apropaments, però no s'ha aconseguit res. És una malaltia auto immune i on el malalt s'ha de costejar el propi tractament que és la dieta, i clar això és inaudit".
S'espera que també pugin les demandes de productes d'aquest tipus als bancs d'aliments com ja ha passat en altres territoris.
Informa: Rosa Alberch