El CENMA publica les darreres recerques sobre canvi climàtic, biodiversitat i recursos naturals

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra, CENMA, ha fet públiques les memòries de treball del 2013 i 2014. El document incideix sobretot en els principals eixos de recerca, vinculats al canvi climàtic, la biodiversitat o els recursos i riscos naturals.
Des del CENMA s'han fet diverses investigacions per descobrir els efectes que el canvi climàtic pot tenir sobre el Principat en termes d'aprofitament dels recursos naturals i els efectes sobre la biodiversitat. La variabilitat climàtica s'ha referenciat en l'Atles Climàtic Digital d'Andorra i s'han publicat diversos informes resumint anomalies climàtiques estacionals. Tot plegat ha servit per dibuixar escenaris de futur en relació al turisme i el canvi climàtic, per exemple en les afectacions que la manca o redistribució de les precipitacions pot tenir en les estacions d'esquí. En relació a la biodiversitat, s'han continuat els estudis sobre els hàbits de les congesteres i del recobriment dels abarsetars. La diversitat funcional de la vegetació alpina quantifica la plasticitat i capacitat d'adaptació de les espècies davant dels canvis ambientals. El mateix passa amb les colònies de papallones diürnes. Pel que fa als ocells s'han indexat les espècies comunes i se n'ha estudiat el comportament. Aquest treball ha de permetre'n la conservació i gestió. En l'apartat de recursos naturals s'incideix en l'aprofitament sostenible de les pastures, els cultius de diverses espècies i les zones sensibles, com els prats de Dall de la vall d'Incles. Finalment, la identificació dels riscos naturals, com ara l'estudi de les zones rocoses i del mantell nival, ha de permetre actuar davant d'accidents com les allaus o les caigudes rocoses. Un exemple és el monitoratge de les vessants inestables, com el Solà de Santa Coloma.Informa: Rubén Carcellé Imatge: Marta Paixà
Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.