El centre de salut mental de la Seu podria ser una realitat en dos anys
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El centre de salut mental que el Bisbat vol impulsar a la Seu d'Urgell podria ser una realitat d'aquí a un parell d'anys. El projecte es va començar a gestar abans de l'esclat de la Covid-19, però va quedar aturat per afrontar les necessitats de la pandèmia. Andorra se'n veuria beneficiada, a través d'un conveni a tres bandes amb la Generalitat de Catalunya, que és qui té les competències en Salut al territori català.
El projecte s'ha reprès i la idea és situar-lo en una part de l'edifici del seminari, que s'ha de rehabilitar. Un cost que assumiria íntegrament el Bisbat gràcies als diners d'una herència.
Jordi Fàbrega, vicealcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, ha assegurat que "si tenim el pla funcional i se sap exactament el que fa falta durant el primer semestre de l'any, la idea és poder començar a treballar en el projecte a l'estiu". "No serà fàcil, perquè de vegades és més difícil rehabilitar un edifici antic que no pas fer-ne un de nou a sobre d'un solar. La rehabilitació ben bé trigarà un any i, per tant, probablement estem parlant de finals del 2023 o fins i tot 2024."
La gestió del personal aniria a càrrec del Departament de Salut de la Generalitat, que és qui te les competències. Ara bé, com que Andorra també se'n podria beneficiar, a través del conveni sanitari que ja existeix, es repartirien els costos segons les necessitats de cada territori. La voluntat del Bisbat és, però, que estigui gestionat per un orde religiós.
Segons Fàbrega, "s'han posat en contacte amb un d'aquests ordes perquè els ajudi a fer tot el dimensionament i guiar des del punt de vista professional per tirar endavant això". "Després, si la gestió la porta aquest orde, un dels que ja treballen al territori o algun altre, qui ho haurà de determinar és el Departament de Salut.
Quan sigui una realitat, aquest centre de salut mental permetrà resoldre algunes de les mancances actuals pel que fa a l'atenció que s'ofereix des del centre hospitalari de la Seu d'Urgell, en relació amb les urgències i l'hospitalització. Es podria convertir en un centre de referència per al Pirineu i, també, per a Andorra.
Informa: Laura Massegú