Clam per prevenir els reagrupaments precaritzats

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Preocupació de l'associació Argentinos en Andorra davant la possibilitat que vinguin moltes més famílies per reagrupar-se sense informació dels requisits que es van endurir fa uns mesos. Tractaran la problemàtica amb Interior a les portes del curs escolar. També reclamen reforçar la informació i la vigilància per prevenir situacions de precarietat.

Segons Argentinos en Andorra són moltes les famílies amb fills que volen reagrupar-se o estan en tràmits per aconseguir-ho. En els propers dies, tenen programada una reunió amb el ministeri d'Interior per veure com es poden compartir de forma més eficient les condicions per viure al país després de detectar molta desinformació a les xarxes.

Des de l'associació també reclamen més vigilància per atendre i evitar situacions de vulnerabilitat, tenint en compte que són persones que fugen desesperadament de la pobresa i el conflicte. El mateix president de l'associació, Marcelo Ponce, alerta del desconeixement que hi ha. "Moltes vegades la gent viatja sense conèixer la situació real de l’habitatge a Andorra, les possibilitats de feina i d’accedir a permisos de residència o de temporada i al reagrupament". En aquest sentit, afegeix les dificultats associades que hi pot haver un cop arriben. "Hi ha menors que a vegades pateixen situacions difícils. Per exemple, hi ha famílies que viuen a l’habitació d’un pis compartit o a una habitació d’hotel”.

I moltes vegades l'única opció és marxar amb tot el patiment que això comporta. Des de gener l'entitat, en col·laboració amb la Fundació Solidària, ha acompanyat més d'una trentena de famílies en aquesta situació oferint puntualment ajudes de primera necessitat i redirigint-les a Afers Socials i altres entitats. La gran majoria provenen de l'Argentina i d'altres països d'Amèrica del Sud, però també de l'Àfrica i fins i tot hi ha algun cas d'Andorra.

En l'àmbit laboral, Ponce ha afegit que té constància d'empleats d'empreses i clubs esportius que treballen durant setmanes dins de períodes de prova que s'allarguen sense contracte ni cobertura i reclama més controls per tallar possibles irregularitats. 

El Govern ha assegurat que no té constància de cap cas d'aquestes característiques. S'ha deixat la porta oberta a reunir-se amb Argentinos en Andorra per reforçar la informació i evitar que es donin aquestes situacions.

"Sabem que és un col·lectiu important al país i sobretot ara vindran molts temporers, en som conscients, i tota la informació que poguem donar nosaltres i que ells ens puguin ajudar a fer circular als seus països també es important per evitar que vinguin persones que no reuneixin les condicions i que no puguin treballar aquí, com va passar fa un parell d'anys"

Conxita Marsol, ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge

700 sol·licituds per venir a treballar a l'hivern

D'altra banda, per a Ponce millorar l'estratègia comunicativa és clau per a la temporada d'hivern, tenint en compte que Argentinos en Andorra ja ha rebut més de 700 demandes de persones interessades. L'objectiu és evitar l'arribada massiva de treballadors com va passar fa dos hiverns. 

 Ponce apunta dos aspectes clau per evitar aquestes situacions: informació i control. "No m'agradaria que tornés a passar el que va passar fa uns anys i crec que aquí no es pot mirar només al treballador de temporada. Aquí hem de fer una revisió tots els que formem part de la feina de temporada, empreses, ministres, etc. Tots els que estan al voltant d'aquest sistema".

Informa: Laura Cugat

ImatgesJavier Martín 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.