El col·lectiu d'infermeria incidirà en la prevenció per evitar ferides cròniques i úlceres per pressió
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Cada cop és més important la incidència de les ferides cròniques i les úlceres per pressió, aquelles que apareixen, per exemple, en pacients enllitats o amb mobilitat restringida. Un col·lectiu important que les pateix és la gent gran. Unes jornades organitzades pel Col·legi d'infermeria han servit per aprofundir en la seva prevenció i tractament.
La prevenció és clau per afrontar el problema de salut pública que suposen les ferides cròniques i úlceres per pressió, unes afeccions amb gran incidència sobre la població, sobretot entre la gent gran, la més afectada per patologies que restringeixen la mobilitat.
Els especialistes aposten per aplicar protocols que n'evitin l'aparició. Javier Soldevila és el director del grup nacional espanyol per a l'estudi i assessorament en úlceres per pressió i ferides cròniques i assegura que "fins i tot en els grups més vulnerables es pot prevenir amb una efectivitat enorme".
A Andorra no hi ha xifres sobre quantes persones són tractades per aquest tipus de lesions. Per saber-ho i per avaluar l'impacte econòmic que suposen pel sistema de salut s'ha creat un grup de treball al SAAS. També es vol unificar l'assistència. Joan Ferrando, de l'àrea de Qualitat del SAAS, recorda que tant si la ferida es tracta a l'hospital o a casa "la resta del sistema està afectat i costa diners". En aquest sentit remarquen la importància de les dades. La secretària del Col·legi d'Infermeria, Mònica Duran, fa "una crida a fer investigació" i que els infermers i infermeres registrin els casos que tracten.
A les jornades han assistit un centenar de professionals. Han pogut conèixer els nous protocols i tècniques per curar aquestes lesions que provoquen un fort patiment al pacient.
Informa Ana Alamán
Imatge Vicente Bellot