Comença la classificació de la collita de tabac amb 125 mil quilos

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La classificació del tabac d'enguany ha donat un resultat de 125.000 quilos. Respecte l'any passat han sortit 25.000 quilos menys. 

Des del 2020 la collita s'havia d'incinerar perquè l'empresa francesa que la comprava va tancar i no trobaven comprador. Però aquesta temporada l'ha adquirida una companyia italiana, que estava interessada en el producte andorrà. 

Xavier Coma, president de l'Associació de Pagesos i Ramaders, explica que "aquest tabac habitualment es portava a França amb unes instal·lacions que estabilitzaven la fulla de tabac amb un procés de fermentació" per posteriorment poder "utilitzar a la indústria".

A la Borda Mateu es classificaran fulles de tabac al llarg de tota la setmana. Han començat per la collita de la parròquia de Sant Julià de Lòria i acabaran per les zones més altes com Canillo o Ordino.

La qualitat del tabac depèn de l'altitud de la plantació. Perquè normalment les parròquies més altes són les que reben més pedregades, fet que fa malmetre moltes fulles. En canvi, les que estan més al sud obtenen un millor resultat. "A Sant Julià estem a una altitud de 850 metres. El tabac pot madurar més i com més madura millor color agafa i presenta una qualitat superior als altres", destaca Antoni Servat, classificador de tabac. 

El mes de maig es tornarà a plantar i a final d'estiu a recollir i posar a assecar fins a l'abril quan es tornarà a classificar. 

Informa: Laura Mitjans
Imatges: Manuel Álvarez

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.