Es comencen a celebrar videojudicis arran del confinament
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La crisi sanitària ha provocat que s'hagi fet ja un judici per videoconferència i n'estigui previst un altre. Es duen a terme en casos en què es pugui afectar la llibertat de persones en presó.
Dijous de la setmana vinent hauria de celebrar-se un judici contra uns acusats de tràfic de drogues que tindrà la particularitat de dur-se a terme per videoconferència, fet habitual en països com el Canadà. Fa unes setmanes ja se'n va fer un altre on també s'emprava la via telemàtica, per primer cop a Andorra.
La justícia ha decidit usar aquest mitjà en casos urgents, on està afectada la llibertat dels processats com explica un lletrat que participarà en el judici de dijous vinent, Alfons Clavera. "Es prendrà declaració als encausats per videoconferència. Ells romanen al centre penitenciari i nosaltres estarem a la sala del tribunal. El judici es realitzarà amb total normalitat com si ells hi fossin presents. Això demostra que en situacions d'emergència, com la que estem patint actualment, la justícia no queda aturada i es continuen realitzant els judicis que són més urgents", detalla.
En general, els advocats estan emprant molt més les noves tecnologies aquests dies, un fet que consideren que té molts avantatges. Xavier Jordana explica que amb els casos Odebrecht, Camargo, Correa... "estàvem acostumats a fer videoconferències amb el Brasil, amb Rio, amb Sao Paulo... També amb Suïssa, Anglaterra". "Ara he de dir que aquesta utilització de la videoconferència s'ha convertit en un mitjà habitual amb els clients del Principat d'Andorra i és un avantatge", considera.
Fonts relacionades amb l'àmbit judicial afirmen que quan s'acabi aquesta crisi és molt probable que hi hagi moltes més vistes orals per videoconferència ja que és una manera de treballar més econòmica i eficient.
Informa: Pere Moliné