El comerç sobreviu al Nadal gràcies al consum nacional
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La impossibilitat de rebre turistes catalans que no visquin a l'Alt Urgell aquest Nadal afecta el sector hoteler i la restauració, però també el comercial. Les pèrdues es xifren al 70% i fins i tot hi ha establiments que tan sols ingressen un 10% del que facturaven fa un any. El consum local és clau per a la supervivència de molts negocis.
La campanya de Nadal suposa per al sector comercial el període en el qual es factura la majoria d’ingressos de tot l’any. Enguany, la situació és ben diferent.
Deixant enrere un pont de la Puríssima sense precedents, els negocis van dipositar l'esperança en les festes nadalenques, però la impossibilitat de rebre turistes catalans que no resideixin a l’Alt Urgell els perjudica greument.
El gerent d'Esports Altitud, Enric Espejo, lamenta "que cada dia canviïn d'idea" perquè "la gent no sap si pujar, si reservar o anul·lar..." Una opinió que comparteix Marc Guasch, venedor de Les 1000 pipes: "Ja no sabem què fer. Veiem un dia una notícia i dos dies després canvia".
El turisme francès es deixa veure a les parròquies centrals, tot i que, segons ha indicat el gremi, una gran part es queda al Pas de la Casa.
Comerciants de l’eix central calculen pèrdues que oscil·len entre el 60 i el 70%; d’altres, tan sols facturen el 10% del que s’ingressaven fa un any. Uns ingressos que es reben gràcies al consum local.
Carles Magdaleno, gerent de Cava Benito, celebra la implicació de la ciutadania. "Ha estat fantàstic perquè ens han salvat. Han comprat molt i amb ganes". Francesc Montilla, responsable de Home Gallery 2, indica que en el seu cas també han anat treballant amb gent del país.
La pandèmia ha demostrat que la digitalització és clau per a la supervivència dels establiments. Amb l’objectiu de donar visibilitat al sector comercial, sobretot de negocis de proximitat, un grup de joves ha creat l'aplicació mòbil Kliik. Una de les seves fundadores és l'Anna Aguareles, que explica com "els comerços han començat a notar la importància d'estar digitalitzats".
Els que encara poden obrir la persiana no són gaire optimistes. No obstant això, n'hi ha que veuen en l’obertura de les pistes d’esquí aquest gener una espurna d’esperança que, això sí, podria veure’s truncada per la situació epidemiològica.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Albert Refart-Desirée Sala
Locució: Jordi Cama