La Comissió Europea convida Andorra a una nova trobada a Brussel·les, clau per reforçar vincles en l’acord d’associació

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Tot i que les rondes de negociacions d’aquest 2022 per aconseguir un acord d’associació amb la Unió Europea van acabar la setmana passada a Brussel·les, aquest dimecres les autoritats andorranes hi tornen a ser. Aquest cop el desplaçament l'ha fet el cap de Govern per trobar-se amb els màxims mandataris de la Comissió Europea. La trobada és clau perquè ambdues parts es coneguin encara millor i reforcin uns lligams que fa mesos que s’han potenciat.

Nova trobada entre Andorra i Europa per apropar posicions a l’hora de tancar un futur acord d’associació amb un clar horitzó: l’any 2023. Malgrat això, encara hi ha diversos serrells per resoldre i ja s’està treballant en el calendari de trobades del primer trimestre de l’any vinent per seguir teixint punts en comú.

Just fa una setmana, dimecres passat, es va cloure l'última ronda negociadora d’aquest 2022, però amb tan sols uns dies des de la Comissió Europea han convidat el cap de Govern i el secretari d’Estat d’Afers Europeus a fer-los una visita oficial, un pas important per enfortir vincles i potenciar les negociacions que en els darrers mesos s'han accelerat.

S’ha previst que aquest dimecres a les 14h de la tarda es trobin amb la presidenta i el vicepresident de la Comissió Europea i, segons les previsions, la trobada no ha de durar massa més de dues hores a les mateixes instal·lacions de la Comissió.

Si bé en l'última reunió tècnica Landry Riba va afirmar que confiava aconseguir un sistema basat en quotes en referència a la lliure circulació de treballadors, el gran tema a debat i que necessita reflexions més profundes és el del monopoli de les telecomunicacions. Andorra té esperança que els arguments que han donat, amb la visita del vicepresident de la Comissió, ajudin a tenir en compte les especificitats del país, però no hi ha res tancat sobre aquesta qüestió.

Crisi energètica

Mentre s’estrenyen i apropen posicions per culminar aquest projecte, que ha de donar moltes més ales i oportunitats al Principat, preocupa el context energètic d’Europa amb l’arribada de l’hivern i les mancances del mercat del gas procedent de Rússia.

És per això que fa tan sols uns dies la Comissió Europea va proposar un nou instrument per limitar els increments excessius de preus. Un fet que afecta indirectament Andorra, tenint en compte que bona part de l’energia prové dels estats veïns.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.