Compatibilitzar el confinament amb una bona salut ocular, missió impossible?

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El confinament ha provocat un augment significatiu de símptomes visuals relacionats amb l'ús excessiu de pantalles per treballar o estudiar. L’optometrista Núria Risco recomana limitar l'ús de dispositius sempre que sigui possible i, quan s'utilitzin, tenir una bona il·luminació, augmentar el parpelleig i tenir una bona postura. També aconsella descansar la vista de manera regular.

Ordinadors, tauletes i mòbils. Estem moltes hores davant d'una pantalla. Les noves tecnologies han arrelat a la nostra vida quotidiana i s'han convertit en la nova realitat del segle XXI. El confinament ha provocat l'augment de manera significativa l'ús de pantalles. Les classes es fan telemàticament i moltes persones fan ús del teletreball.

Però, mes enllà de l'escola i la feina, també utilitzem dispositius per consultar les xarxes socials o per activitats d'oci. Els experts avisen. S'ha detectat un augment de símptomes que s'assimilen als de la síndrome visual informàtica. Problemes visuals derivats d'un ús excessiu de pantalles durant un període perllongat.

L'optometrista Núria Risco explica que "la simptomatologia a vegades comença per una petita irritació d'ulls, ulls vermells plorosos i sequedat d'ulls, ja que davant d'una pantalla disminueix la freqüència de parpelleig". També destaca que por haver-hi "mals de cap, desenfocament i visió borrosa". Afegeix que pel que fa al cansament "ens pot provocar irritabilitat del caràcter i un cansament excessiu però a nivell general".

Recomanen adquirir bones postures, disposar d'una il·luminació òptima i augmentar la freqüència de parpelleig per evitar la sequedat ocular.

També demanen buscar altres alternatives d'oci i dur a terme activitats que ajudin a expandir el sistema visual i, d'aquesta manera, relaxar la musculatura ocular. "Cada vint minuts, vint segons de descans mirant a sis metres. Això, en definitiva, el que ens està dient és fer descansos de tant en tant quan estem treballant mirant a l'infinit, mirant a la finestra", indica Risco.

També aconsellen mantenir una bona higiene visual i fer-se revisions oftalmològiques i optomètriques per tenir un diagnòstic global i tractar de manera més eficaç una possible patologia.

En tot cas, la millor recomanació és limitar al màxim l'ús de pantalles i tornar a connectar cada vegada més amb la realitat que hi ha més enllà dels dispositius.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Arxiu
Imatges cedides: Núria Risco

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.