Es completa la digitalització dels llibres manuscrits de l'Arxiu de les Set Claus 

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'Arxiu Nacional ja té el llibre d'actes que ha recuperat el Consell General després d'estar molts anys perdut. La previsió és que estigui digitalitzat en un mes i que es pugui consultar en línia. 

Fa dues setmanes tornava al Consell General i, aquest matí de dimarts, el llibre d'actes del 1743 al 1864 ha estat cedit a l'Arxiu Nacional per a la seva digitalització i restauració. Ha anat en una maleta metàl·lica custodiada per una delegació de Patrimoni Cultural. En un mes es preveu que sigui consultable com els que van arribar el 1993 amb el fons de l'armari de les Set Claus.

"Potser fem una cosa diferent i en comptes de digitalitzar-lo com la resta fem que la consulta permeti fullejar el llibre", ha assegurat la ministra de Cultura, Mònica Bonell.

Posteriorment es refarà el relligat i es reconstruiran les tapes. A banda de poder-lo consultar a l'arxiu en línia, també es penjarà a la pàgina web del Consell. 

Una de les curiositats del llibre és que es fa palesa la modernització dels processos administratius que encara es veurà més clar a partir de la Nova Reforma.

"Ja hi ha comptables, nuncis, hi ha una administració, recaptadors d'impostos que treballen pel Consell, un cos administratiu als comuns. L'administració com l'entenem avui dia, al 1750 ja existia, igual que existia a altres països. A vegades hi ha coses que arriben tard o d'hora, i aquesta va arribar d'hora".

Carles Ensenyat, síndic general.

D'altra banda, el Parlament continua la feina de transcripció dels documents manuscrits. De moment, hi ha les actes del 1289 al 1419, més el privilegi del bisbe Tovia, i es preveu arribar als vuit mil documents en tres anys fins a l'època de la mecanografia.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pau Bonastre 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.