Compromís amb els agents econòmics per a fer-los més partícips de les negociacions amb la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Més participació, més informació compartida i més complicitat. És el compromís del Govern amb les associacions empresarials pel que fa a les negociacions amb la Unió Europea. La decisió arriba després que la CEA, l'EFA i la Cambra fessin una carta al cap de Govern crítica amb el funcionament del pacte d´estat per a l´acord d´associació. Uns i altres tenen la vista posada en les properes negociacions per a la lliure circulació de serveis i capitals.
Fa dues setmanes, la CEA, l´Empresa Familiar Andorrana i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis van fer arribar al cap de Govern una carta on es feia una reflexió crítica sobre l´acord d´associació amb la UE i les negociacions fetes fins ara. Hi havia aportacions de caràcter tècnic i jurídic, a banda del posicionament dels tres actors pel que fa a l´estat actual del dossier. Però la carta anava més enllà.
Segons ha pogut saber RTVA, el document criticava la dinàmica de funcionament del pacte d´estat, per la manca de participació dels agents econòmics, relegats a un rol passiu. S´hi demanava més compartició d´informació i més complicitat, perquè sense la participació de tots els sectors del país en el procés difícilment es podrà guanyar el referèndum per validar l'acord. Tota una sèrie d´aportacions que consideren que s´haurien d´aprofitar amb el relleu a Exteriors.
Antoni Martí, lluny de deixar que l´afer anés a més, va convocar els presidents de totes tres organitzacions dimarts de la setmanada passada. Reunió en què també eren presents la ministra d´Afers Exteriors, Maria Ubach, i el seu predecessor i actual ministre d´Economia, Gilbert Saboya.
A banda de fer-los una explicació detallada sobre les negociacions pel tabac, de la trobada en va sortir un compromís: tenir una relació més estreta i compartir més informació, per abordar els propers capítols a negociar, la lliure circulació de serveis i capitals, en què el teixit empresarial hi té un paper cabdal. "El compromís és el de continuar comptant i treballant amb ells. Continuar no només rebent les seves reflexions i suggeriments, sinó discutint-los amb ells i, sempre que sigui possible i que el Govern entengui que acaben ajudant a confirmar una millor proposta, incorporar-los a les propostes que Andorra presenta a Brussel·les", insisteix el ministre portaveu, Jordi Cinca.
La reflexió feta als agents hauria estat la següent: un cop superada les delicades converses pel tabac, en què calia discreció per tenir la confiança de Brussel·les, el Govern entén que a partir d´ara cal ser més comunicatiu i transparent. En aquest sentit, ja s´ha trasllada a la Comissió Europea el risc de perdre el referèndum si no s´obre el procés a la ciutadania.
Ara, Ubach té l'encàrrec d'estructurar les properes reunions en aquesta nova dinàmica del pacte d'estat.
Informa: Andrés González-Nandín