Concòrdia i Andorra Endavant esperen que Govern no tanqui l'actual acord amb la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Concòrdia i Andorra Endavant esperen que el moment del referèndum sobre l'acord d'associació no hagi d'arribar mai. Reiteren que el més prudent seria paralitzar les negociacions. Per la seva banda, des de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu crítica de nou la feina del secretari d'estat d'Afers Europeus.
Espot no dimitirà en cas d'un "no" al referèndum de l'acord d'associació. El cap de Govern va ser clar. "Aquells que anhelin d'anar en contra de l'acord perquè això suposi la caiguda d'aquest Govern ja els dic ara que això no s'esdevindrà".
Un escenari en el qual alguns dels partits de l'oposició esperen no haver-hi d'arribar. Així ho veu el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, que considera que "ens posa en una posició de molta vulnerabilitat. Si surt que no al referèndum llavors sí que existeix un dany reputacional per a la UE". En la mateixa línia va la presidenta del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Carine Montaner, que afirma que si no s'arriba a un bon acord "penso que no defensaran el sí i que no aniran ni al referèndum".
Escalé també creu que a la llarga "això tindria un impacte més greu per a Andorra que no pas dir ara amb temps que se suspenen les negociacions". Mentre que Montaner creu que s'ha de tenir "seny i saviesa".
Per la seva banda, el vicepresident dels Liberals d'Andorra, Jordi Cerqueda, assegura que "aquest document que ens ha fet passar el Govern no és un pacte d'estat, sinó una metodologia de treball que s'hagués d'haver fet al 2014-2015."
Una altra de les formacions de l'arc parlamentari, el PS, espera la reunió d'aquest dimecres del pacte d'estat abans de pronunciar-s'hi.
Qui no ha tingut aquest dimarts pèls a la llengua ha estat l'exlíder d'SDP, Jaume Bartumeu, al seu pas per l'"Avui serà un bon dia". Ha criticat la feina del secretari d'estat d'Afers Europeus, Landry Riba. I sobre per què no el té el Govern com assessor en la matèria diu que és perquè "no se'n fien perquè hi ha dies que tinc la mateixa informació que ells o fins i tot més".
Al pacte d'estat es va acordar també sol·licitar els famosos estudis d'impacte. El president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, exposa que és normal que triguin a arribar. "Qualsevol empresa no farà els estudis en deu dies. Però són fonamentals per prendre decisions que és el que haurem de fer".
Temps i prudència és el que demana el grup parlamentari de Demòcrates. Referma que volen un bon acord, no un a qualsevol preu.
Imatges: Nil Forcada - Albert Refart - Sergi Linares
Informa: Ariadna Guiu Vila