El confinament ha donat un respir a la natura, aconseguint un augment de tranquil·litat que facilita la reproducció de les espècies
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El confinament ha donat un respir al nostre entorn amb un menor índex de contaminació ambiental i més tranquil·litat, un escenari favorable per a la natura des de diferents perspectives. L'observació ciutadana ha estat clau per detectar canvis en la biodiversitat, per exemple, alguns animals com els ocells que viuen en àmbit urbà han adoptat comportaments més naturals i el descens de sorolls comporta facilitats per a la reproducció de les espècies.
La biodiversitat té la fortalesa d'adaptar-se a cada circumstància, i durant la petita pausa d'activitat que ha comportat la pandèmia, ha pogut gaudir d'un respir beneficiós.
El cap de la unitat de medi biòtic del CENMA, Benjamin Komac, asegura que "hi ha hagut menys soroll, menys contaminació i això per als animals, com per exemple els ocells, ha sigut fantàstic perquè en època de reproducció canten per atreure els altres".
Pel que fa als ocells, Komac afegeix que "han hagut de cantar menys alt i això comporta menys estrès per a ells, es cansen menys i llavors la reproducció en principi ha de tenir més èxit".
També s'ha comprovat que els ocells d'àmbit urbà han adoptat comportaments més naturals a causa de l'augment de la calma, tornant a cantar a les seves hores com passa als boscos.
Aprofitant aquesta quietud alguns animals com els cabirols i els porcs senglars s'han apropat a les zones urbanitzades, un fet totalment insòlit. Però per poder determinar aquestes observacions han faltat experts sobre el terreny.
En aquest sentit, la ciència ciutadana ha estat clau. Les informacions s'han compartit principalment a través d'una pàgina web.
El que demostren aquests canvis és que la natura torna als seus espais naturals i el que hauríem de fer els humans és respectar-la i cuidar-la més. "Hem de respectar més la natura, l'hem de deixar viure i deixar-li el seu espai, no envair-la tant", assenyala Komac.
Amb això, Komac consdiera que "el missatge que ens ha tornat la natura és que si deixem de molestar-la, en dos o tres mesos ja es recupera i en un any encara més i això és positiu".
També seria favorable per al medi ambient continuar optimitzant els desplaçaments, com ha passat durant els darrers mesos, i optar per mitjans de transport més sostenibles.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Xabier Moreira