Confusió entre la població davant els nous canvis en els protocols per contacte de positiu de la Covid-19
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Confusió, sobretot entre les famílies, a l'stop-lab d'Andorra la Vella. Els protocols dels contactes de positius han canviat lleugerament i aquestes modificacions han generat preguntes sobre quina prova calia fer-se i si s'havia de confirmar el positiu d'un test d'antígens obligatòriament.
Nous canvis en els protocols
Dimarts el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comparèixer per explicar com s'afrontava el retard en la comunicació dels resultats de les proves TMA arran de l'avaria d'una màquina entre divendres i dilluns a la nit. Un obstacle que, sumat a l'elevada incidència de la variant Òmicron, ha fet que s'acumulessin milers de proves pendents de diagnòstic.
És per això s'han introduït petits canvis en els protocols per donar més pes als tests ràpids d'antígens (TRA). Els contactes de positius amb símptomes s'hauran d'aïllar i sotmetre's obligatòriament a un test ràpid. Tan sols podran fer-se una TMA si la TRA dona negatiu. Si una persona ha estat en contacte amb un contagiat i no té símptomes, I si està immunitzat, haurà de romandre en vigilància passiva un mínim de 72 hores i fer-se una TRA. En cas de no haver-se vacunat, sí que s'haurà d'aïllar i realitzar-se una TMA.
Dubtes entre la població
Aquests canvis, però, generen encara molts dubtes entre la població sobre quina prova s'han de fer i quin és el circuit a seguir.
Aquest dimarts al matí a l'stop-lab d'Andorra la Vella, hi havia qui deia no tenir "res clar", qui optava per assumir la situació, i qui posava en relleu el problema familiar i laboral que li ha generat el retard en la comunicació dels resultats.
Les modificacions es deuen a la pressió que pateixen les màquines per analitzar les mostres. És per això que amb un test d'antígens positiu no cal fer-se una TMA. Alguns han hagut de preguntar sobre els nous protocols. "No tinc ni idea de com va i, quan he trucat perquè el nen ha tingut febre aquesta nit, m'han dit que una TMA trigava cinc dies", explicava un pare. "Li he de fer un antígens i, depenent del resultat, el veu la pediatra", deia una mare.
Així i tot, el ritme a l'stop-lab ha estat constant sense grans cues ni aglomeracions, amb esperes reduïdes per saber el resultat dels tests d'antígens i tenir el certificat. Unes proves que des de fa setmanes conviuen amb la tercera punxada del vaccí.
Infroma: Roser Puigbò - Redacció - Oliver Jaén
Imatges: Nil Forcada