'Consciència' de Teresa Colom, una distòpia sobre la continuació de la vida mental en un ordinador
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La immortalitat de l'ésser humà és una de les qüestions que més preocupa la ciència i les persones. De fet, hi ha empreses emergents i diferents iniciatives privades que treballen per aconseguir el traspàs de la coneixença del cervell a un ordinador. De moment, tot plegat sembla cosa de ciència-ficció com el nou llibre de Teresa Colom. Es titula Consciència i avui es presenta a l'hotel Festa Brava.
En un futur en què la humanitat s'ha hagut de reorganitzar després d'una catàstrofe ecològica, comprar la immortalitat és possible a partir del traspàs de la consciència a un ordinador. És el mateix que li passa a la protagonista de Consciència, Laura Verns, el 2070. "Tres companyies aconsegueixen tenir una xarxa potent per tot el món de centres amb neurotècnics preparats per si tens un accident i que se't pugui rescatar com abans millor, per poder fer totes les passes que aniran després", revela de l'argument l'autora, Teresa Colom.
Vint anys després del seu ingrés al sistema, un amic avisa Laura Verns que la volen desconnectar. Aleshores es veurà obligada a investigar en els seus records per descobrir què és, cosa que la portarà a qüestionar-se la seva naturalesa. En aquesta recerca, la protagonista descobrirà circuits paral·lels al sistema i "contactarà amb ments que coneixen molt bé com actuar al marge del sistema i els misteris que hi ha en la base de la vida humana".
Amb Consciència, Teresa Colom planteja una distòpia en què els poders fàctics i el control de la humanitat es converteixen en un negoci que pot resultar perillós. "Sempre hi ha conillets d'Índies i la tecnologia ens permet tenir una vida més còmoda, fins i tot ens podria donar opcions que ni tan sols podem imaginar o que són una fantasia, però sempre és a canvi d'una altra cosa", adverteix.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Ginestà