El Consell aprova la reforma de la funció pública després d'un intens debat i el rebuig de l'oposició
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Consell General ha aprovat finalment aquest dijous la reforma de la funció pública per 15 vots a favor i 13 en contra després d'un intens i llarg debat. El Govern ha defensat que suposa un avenç. Mentre que l'oposició ha criticat durament una llei que considera un "nyap" per la falta de consens amb els que haurien de ser "els principals motors del canvi: els treballadors públics". Asseguren que comporta "retallades", que "polititza, precaritza i desmotiva l'administració" i passarà factura.
L'oposició ha estat molt crítica amb les formes, els fons i el moment en que aquesta llei s'ha tramitat. El grups parlamentaris també s'han mostrat contraris al canvi de triennis a quinquennis, l'eliminació de la figura de funcionari i la possible revisió de les graelles retributives.
El president del grup liberal, Jordi Gallardo, ha assegurat que la reforma “passa a un model d’administració polititzada, precaritzada i altament desmotivada” perquè “no han reformat res, han desmantellat la funció pública”.
El president del grup mixt i conseller d’UL+Independents de la Massana, Josep Pintat, critica que “quan estem en ple període preelectoral, ve el Govern a demanar un xec en blanc a base de pedaços, sense consens social ni la participació dels col·lectius afectats”.
La consellera socialdemòcrata al grup mixt, Rosa Gili ha acusat l’executiu d’haver “rebaixat el sou (als treballadors públics), congelat els triennis, que s’han convertit en quinquennis, rebaixat les pensions de jubilació, tret el dret a prejubilar-se i dividit en dues categories: funcionaris i treballadors públics”.
El conseller de Progressistes-SDP al grup mixt, Víctor Naudi, creu que la llei “generarà inseguretat jurídica i instaurarà un fraccionament entre els diferents models de contractació”.
Finalment, la consellera Sílvia Bonet ha afirmat que la reforma “no entra a establir un model de funció pública clar i de futur, i no determina quina ha de ser la seva dimensió”.
El Govern ha defensat el nou model que implementa la llei amb un sistema que té en compte la carrera professional i el rendiment i no només l'antiguitat.
La ministra Eva Descarrega ha dit, a més, que la llei és sostenible, que acaba amb diferències entre treballadors i fomenta la formació. També que s'ha buscat el diàleg: “No es pot dir que no es va buscar i no es va intentar. El que no vam fer és assolir el consens i assumeixo la meva responsabilitat com a ministra”. La titular de Funció Pública ha assegurat que els treballadors estan desmotivats “perquè fa molts anys que no hi ha avaluació de l’acompliment ni possibilitat de progressar de la banda retributiva mínima a la màxima”.
Finalment la presència de funcionaris al debat ha estat escassa. Només dos sindicalistes. Un d'ells Gabriel Ubach, que en aprovar-se la llei ha aixecat, simbòlicament, les mans en l'aire.
Informa: Ana Alamán
Locució: Jordi Lorente