El consell de metges s'oposa al nou reglament de l'hospital
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El consell de metges, l´òrgan que aplega tots els facultatius de l´hospital Nostra Senyora de Meritxell, carrega contra la modificació del reglament de funcionament del centre, aprovada fa dues setmanes pel Govern. Assegura que la reforma ha estat precipitada i imposada i que afectarà la qualitat assistencial. El nou reglament també ha estat criticat des de l'associació de metges de capçalera. El ministre portaveu, Jordi Cinca, pensa que no s'ha de magnificar aquest tema i manté que l'afectació en el pacient és nul·la.
El consell de metges ha mostrat la seva oposició frontal a la modificació del reglament de funcionament del centre hospitalari andorrà. Afirma que la nova normativa s´ha fet de manera urgent, precipitada i sense cap possibilitat de negociació. En un comunicat s´assegura que el nou reglament limita el nombre de professionals liberals que podran exercir en cada especialitat. Diu que el reglament atorga a la direcció general del SAAS unes atribucions desmesurades, que envaeixen i ultrapasses en alguns casos, les del ministeri de Salut i Benestar i que elimina els òrgans consultius i prescindeix de la reglamentació de faltes, deixant curs a l´arbitrarietat.
A més, el Consell de metges afirma que la reforma no va dirigida a millorar l´assistència sanitària sinó, al contrari, i que disminuirà les prestacions de la sanitat pública ja que compromet la lliure elecció de metge. Critica que el canvi pot limitar i eliminar l´exercici de la professió a l´hospital als nacionals que s´estan formant ara i en el futur i dels professionals liberals actuals. El canvi de reglament també s´ha criticat des de l´Associació de metges de capçalera, el col·lectiu més afectat per les desacreditacions decidides per la Direcció del SAAS. La presidenta, Margarida Masardo, considera que és un reglament injust i una agressió a la llibertat professional. Masardo ha afirmat que es poden fer reformes sense suprimir drets a metges i pacients.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha manifestat al respecte que "no és bo que en els temes de salut es magnifiqui més enllà del què cal fer-ho perquè són temes molt delicats i acaben afectant al conjunt dels ciutadans". Sobre la vintena de metges desacreditats, ha matisat que "no se'ls està dient que en cap cas poden tornar a ser acreditats, sinó que renovin la seva acreditació, ja que fa molts anys que no exerceixen a l'hospital, i així es normalitza la relalció". Afirma, per tant, que "l'afectació en els pacients és nul·la".
Informa: Ana Alamán/Xavi Palma