La construcció fa augmentar els residus generats el 2022
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'augment de l'activitat de la construcció també es nota en els residus que genera. Medi Ambient comptabilitza prop de 150.000 tones procedents de tots els sectors econòmics, un 8,6% més que el 2021. Un increment motivat, precisament, per les runes derivades dels treballs d'enderroc. Una xifra que no té en compte terres ni pedres.
La directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, afirma que aquest augment representa prop de "11.000 tones i està relacionat amb un increment de gairebé un 10% de la runa de construcció."
Pràcticament, la meitat dels residus generats per les llars i el teixit comercial van poder-se reciclar. Un percentatge que assoleix l'objectiu del pla nacional de residus vigent. El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, així ho constata. "Cada cinc anys incrementem un 5% les obligacions o els objectius de reciclatge. El pla del 2020 indicava un 50%. El 2025 serà d'un 55%, el 2030 del 60 i així successivament."
L'objectiu és assolir nivells de reciclatge del 65% l'any 2035. De les dades facilitades per Medi Ambient, també es palesa que la qualitat de l'aigua dels rius, de l'aire i l'acústica mostren majoritàriament índexs que se situen entre els nivells excel·lent i bo.
Pel que fa als recursos hídrics, el ministeri vol treballar amb els comuns per millorar tècnicament els indrets en els quals s'ha detectat que l'aigua disposa de menys qualitat. Quant a l'aire, es constata una disminució notable de diòxid de nitrogen provinent de la combustió de vehicles i calderes domèstiques registrant la dada més baixa des que es recullen registres el 2005. Medi Ambient ho atribueix als ajuts del pla engega i la gratuïtat del servei de bus.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Ricard Tenza-Arxiu RTVA