Contactes amb el Banc Central Europeu i els d'estats membres per trobar el prestador d'última instància
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
En el marc de l'acord d'associació amb la Unió Europea, Andorra està buscant el prestador d'última instància per als bancs. Els bancs centrals dels estats veïns, així com l'europeu, són les opcions més viables. Ara bé, també es barallen per aquesta qüestió els de països com Luxemburg i Bèlgica.
El Banc Central Europeu i els d'Espanya i França són els prioritaris per a Andorra per trobar el prestador d'última instància. Ja hi ha hagut converses, ara bé, no són les úniques opcions que hi ha sobre la taula. El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, apunta a "una constel·lació de països amb els quals ens trobaríem segurament més còmodes a l'hora de col·laborar amb el seu banc central per afinitat preexistent. És el cas de Bèlgica i Luxemburg com els més propers".
Aquest és un dels capítols més feixucs de l'acord d'associació i que Andorra no negociarà fins a la recta final de les reunions.
En l'actualitat, si els bancs del país s'instal·lessin a l'estranger, o bé ho fessin bancs de fora a aquí, els de casa jugarien amb desavantatge. Per què? Doncs perquè les entitats andorranes no disposen del prestador d'última instància, un organisme que en cas que els bancs se n'anessin en orris es faria càrrec de la manca de liquiditat.
"Si hem d'escollir on deixem els nostres estalvis, ho farem abans en un operador que té una xarxa de suport suplementària que no pas en un operador nacional que ara mateix no la té", exposa Riba.
Tot i això, Riba veu que no és una solució fàcil de trobar la del prestador d'última instància, tot i que no llença pas la tovallola.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatge: Anna Romagosa
Locució: Yasmina Canedo