El control de l'ecosistema a través de les papallones
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El projecte Andorran Butterfly Monitoring Scheme fa 20 anys que estudia el seguiment de papallones. El camí de Segudet d'Ordino ha estat el lloc escollit per fer un control d'aquests insectes.
Andorra Recerca i Innovació ha organitzat una sortida pel camí de Segudet, per conèixer les papallones diürnes que hi ha al nostre país. "L'objectiu és posar en pràctica el projecte que ja fa 20 anys que es fa", detalla l'investigador d’Andorra Recrea i Innovació Roger Carig.
Les papallones són uns insectes molt importants per a l'ecosistema, ja que per una part pol·linitzen les flors i per l'altra són un element essencial per a la cadena alimentària, mengen plantes i també serveixen d'aliment per a altres insectes o ocells. El perill principal d'aquests insectes són els humans i les construccions que fem en els seus hàbitats, així ho constata el biòleg i assessor d'Andorra Recerca i Innovació, Jordi Jovany: "En els últims 20 anys hi ha hagut una disminució important de l'abundància de les espècies. En gran part és pel canvi climàtic i per l'acció humana."
Tot i això, la sortida ha sigut un èxit i la quinzena de participants s'ho han passat d'allò més bé i han pogut aprendre curiositats sobre aquests insectes. El projecte d’investigació de papallones continua amb l’estudi de la seva evolució i les seves tendències.
Informa: Ada Barbosa
Imatges: Ricard Tenza