Llum verda de la Cop27 a crear un fons per compensar els països pobres afectats per la crisi climàtica

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Després de quinze dies de negociacions, la cimera del clima d'Egipte s'ha tancat amb acord sobre la botzina: que els països més rics compensin els països menys desenvolupats perjudicats per l'escalfament global. Per ara, però, és un text no vinculant i que algunes veus ja qualifiquen d'insuficient, perquè no s'ha avançat en l'ambició d'acabar amb els combustibles fòssils.

Els prop de 200 països participants en la Cop27Sharm al-Sheikh han tancat un acord històric: per primer cop, s'aprova un fons de finançament per compensar els països pobres afectats per la crisi climàtica

El president de la Cop27, Sameh Shoukry afirma que tot són avençosn encra que en calen més. "Hem de reconèixer i comparar on érem a la Cop1 i on som avui. Hem aconseguit avenços. Necessitem aconseguir més avenços. Proporcionar els recursos, proporcionar el finançament."

És un pas endavant que reconeix les desigualtats existents. Ara bé, la comunitat internacional es dona com a mínim fins a la Cop de l'any vinent a Dubai per estudiar qui haurà de posar diners i qui els rebrà. Per tant, una declaració política sense efectes vinculants. El secretari general de l'ONU, António Guterres ha agraït la iniciativa, assegurant que s'ha fet un pas cap a la justícia, però alerta que en caldran més. "Clarament això no serà suficient, però és un senyal polític molt necessari per reconstruir la confiança trencada. El nostre planeta encara és a la sala d'emergències. Necessitem reduir dràsticament ara les emissions, i aquest és un problema que aquesta COP no ha abordat. Un fons per a pèrdues i danys és essencial, però no és una resposta si la crisi climàtica esborra del mapa un petit estat insular o converteix tot un país africà en un desert."

El text final tampoc recull les demandes dels països que volien la fi progressiva de tots els combustibles fòssils i manté només la reducció gradual de l'ús del carbó, un acord ja assolit l'any passat. El que sí que reconeix és que amb l'actual crisi energètica és urgent donar un impuls massiu i generalitzat a les energies renovables.

Informa: Laura Massegú

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.