Els costos de distribució i l'encariment de la matèria prima: motius que fan que els preus dels aliments no baixin
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El preu dels aliments fa temps que segueix molt elevat tot i que l'IPC general fa mesos que està de baixada. De fet, els costos de distribució són els que marquen la diferència. N'hem parlat amb el sector.
Tot i que l'IPC fa mesos que té una lleugera tendència a la baixa, el que segueix pels núvols és el preu de l'alimentació. Què hi ha darrere d'aquest encariment? El director de l'Epizen, Edgar Martínez, respon aquesta pregunta. "Tot el que envolta la matèria primera ha pujat i vulguis o no ho fa pujar tot".
En els costos de distribució hi ha doncs una de les claus de volta. Gasolina, envasos, les hores dels treballadors són uns elements que, segons Martínez, "són un percentatge molt alt del cost final del producte. De fet, tots els productors es queixen que el seu producte val molt menys del que s'està representant al supermercat."
Així, doncs, com ho veuen els productors?
Ells fan formatges i iogurts, però els pots de vidre per envasar els han pujat de preu. Però també la matèria primera. I és que els preus de la llet avui en dia són molt elevats, tal com afirma el formatger de Casa Raubert, Pablo Urzai. "L'ovella ens va sobre dos euros i mig el litre i la vaca en un euro i mig." I destaca que els ha pujat tres cops el darrer any, sense baixades a la vista.
Un cost en el qual hi ha afegides les taxes d'aranzels. Qui ho pateix també són els petits comerços. Així ho detalla el carnisser del Portuguès, Sergio Montero. "Costava la costella de porc sis euros i ara en costa ja nou en només un any i mig."
I evidentment, Montero esmenta que "tot és una cadena i al final, paguem tots." Els compradors, també. Tot i que hi ha empreses que han intentat parar el cop i absorbir l'increment. Com és el cas del formatger de Casa Raubert. "No pujar el preu de cap producte fins al que puguem arribar a aguantar i resulta realment complicat."
Uns preus que van començar a incrementar-se amb la manca de subministrament i que han seguit elevats amb la guerra d'Ucraïna i la sequera.
Imatges: Nil Forcada - David Moreno
Informa: Ariadna Guiu Vila