Més parròquies es podrien sumar a la reivindicació de les festes de l'ossa en la candidatura Unesco
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Ordino i Encamp podrien no ser les úniques parròquies a reivindicar les festes de l'ossa dins la candidatura Unesco que es prepara per a l'any vinent. Patrimoni Cultural té notícies que hi ha un col·lectiu que treballa per recuperar la tradició. Mentrestant aquest dimarts s'ha representat a Ordino aquesta farsa que no s'ha oblidat de la Covid-19.
El prat de Call ha acollit "L'última ossa d'Ordino", una farsa que es va recuperar ara fa quatre anys. Antigament es representava per Sant Esteve i escenifica la mort, a mans d'uns dallaires, d'una ossa que atemoria el poble.
Aquest any s'ha fet amb el paisatge nevat i un fred que molts han resistit per no perdre's la peça. I és que el públic és un element fonamental per fer difondre les tradicions.
Albert Roig, que ha fet d'actor, remarca com "la gent d'Ordino sempre ens acompanya" i destaca la voluntat que la representació tingui vocació "de projecte de país conjuntament amb els companys d'Encamp". Recorda com "les festes de l'ossa se celebraven arreu del Pirineu i han quedat ara molt emmarcades al Vallespir i a Andorra". Per aquest motiu "és important que en aquests reductes on les seguim celebrant siguin reconegudes internacionalment".
De la mateixa manera que el Ball de l'Ossa a Encamp, la sàtira política hi és molt present. Tampoc hi han faltat les mesures sanitàries, menys les mascaretes, ja que el grup que la representa ha donat negatiu al test d'antígens que es requereix en aquests casos.
L'any vinent aquesta serà una de les festes que figuraran en la candidatura que es vol presentar a la Unesco, i com ja va passar amb les falles podria ser que alguna altra parròquia s'afegís a la llista. El director del departament de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, és coneixedor "que hi ha gent que hi està pensant i potser que faci el pas endavant". "Estaríem encantats, de fet, quan França ens va demanar posicionar-nos amb ells per tirar endavant aquest projecte només coneixien Encamp i de seguida els vam dir que anàvem avançant".
De moment tot està en mans de França que és qui tira el dossier endavant per reivindicar unes festes que de moment es troben documentades al Pirineu.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí