El creixement urbanístic incessant pot desembocar en una nova crisi
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
En els primers nou mesos de l'any, el Col·legi d'Arquitectes ja ha visat un 34% més de superfície d'obra nova que en tot l'any 2023. Un ritme de creixement de la construcció que preocupa el col·lectiu, que veu possible una nova crisi en el sector, tot i que no tan greu com la del 2008. Proposen que la cessió obligatòria de sòl pugui ser en forma d'habitatges a preu assequible per contribuir a solucionar aquesta qüestió.
En aquests nou mesos del 2024, els arquitectes van visar 469.000 metres quadrats d'obra nova, una xifra molt superior als 310.000 de tot el 2023. Des del Col·legi que agrupa aquests professionals liberals són conscients que aquest cicle ascendent pot acabar-se aviat. En tot cas, creuen que la caiguda no serà tan dura com la de fa una dècada.
La degana del Col·legi d'Arquitectes, Zaira Nadal, constata que llavors es van ajuntar un seguit de factors. "Des dels primers plans d'urbanisme que ja van provocar una moratòria, i també va haver-hi una crisi financera global. Tot això va ajudar a una crisi més severa". En aquest sentit, creu que aquesta estarà "més concentrada en el sector i, per això, espero que no es pugui repetir el que va passar el 2008".
A més, proposen que les cessions econòmiques obligatòries de sòl es puguin canviar perquè els promotors ofereixin habitatges a preus assequibles.
"La proposta és que, en comptes de fer-se econòmica, es doni en format d'habitatge. Llavors, segons el tipus de projecte que es pogués fer, això té sentit fer-ho en edificis plurifamiliars. Potser que, a partir d'ics habitatges, un es donés en cessió per poder posar-lo al mercat."
Zaira Nadal, degana del Col·legi d'Arquitectes
Nadal constata que un dels elements que ha de garantir l'Administració és el dret a l'habitatge, que està per sobre de les consideracions econòmiques.
Escalé diu que ha sigut el Govern el culpable d'aquesta situació
Precisament, el president de Concòrdia, Cerni Escalé, ha defensat a Ràdio Nacional que s'ha d'aturar el ritme de construcció actual i que s'ha d'aconseguir que sigui més ordenat. Ha acusat el Govern de ser el responsable de l'especulació immobiliària perquè no l'ha frenat.
"És el Govern qui ha rebentat el país. Matiso perquè el Govern també ha fet moltes coses bones, però en aquest sentit específic, de permetre l'especulació immobiliària, és el Govern qui no ha posat normes més dures. És comprensible que els propietaris es desprenguin d'un bé immoble si en poden treure molts diners."
Cerni Escalé, president del grup parlamentari Concòrdia
Informa: Pere Moliné