El CRES alerta que el problema de l'envelliment de la població s'agreujarà la pròxima dècada
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per primer cop des de que es tenen registres, la població més gran de 64 anys supera la de menys de 15. El denominat fenomen de la piràmide de població invertida ha arribat per quedar-se, segons el Centre de Recerca Sociològica i això necessitarà, assegura, un replantejament globlal de la societat.
A 31 de desembre del 2019, la població era de 77.543 persones, un 1,8% més que un any enrere. La majoria de la població es concentra en el tram entre 35 i 55 anys, però per primera vegada des que es tenen registres, la proporció de persones més grans de 64 anys supera la de menys de 15. El primer grup ja representa el 14% i el segon, el 13,5%.
El director del CRES avisa que aquesta situació serà cada vegada més greu perquè d'aquí a deu anys el gros de la població en edat laboral passarà a tenir l'edat de jubilació i per sota no hi haurà recanvi. "Això està passant a tot Europa, però Andorra té un condicionant diferent que és que la població va créixer molt als anys 70, 80, 90... I totes aquestes persones, que van venir joves, el 2020 ja tenen una edat. I això també relacionat amb el fet que, després, el creixement no ha estat tan ràpid. Fins i tot, durant la recessió econòmica, no ha entrat tanta gent i, de fet, van marxar persones", detalla Joan Micó.
La taxa de fecunditat és també molt baixa, cosa que encara posa les coses més difícils i per això insta les autoritats a trobar-hi solucions. Des del CRES s'assenyala que cal un replantejament global. "El tema de les pensions és una situació, però és un tema més general, de reemplaçar la massa productiva. Al final hi haurà un munt de recursos que s'hauran de destinar a la gent gran", preveu Micó.
Una altra de les situacions que caldrà atendre és que en la franja de població de més edat hi ha més dones que homes i aquestes tenen pensions més baixes que els homes.
Informa: Ester Pons
Imatges: Desirée Sala
Locució: Sergi Cano