La crisi dificulta la inserció laboral del programa Agentas
La crisi dificulta la inserció laboral de les persones amb discapacitat de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell i fa créixer la llista d'espera del programa Agentas, que té com a objectiu l'entrada al mercat laboral dels usuaris del centre educatiu.
La llista d'espera per entrar al mercat laboral a través del programa Agentas ja és de deu persones i segons el cap de serveis del programa, Sergi Marsal, se n'incorporaran una quinzena més abans no acabi l'any. Per contra, les sortides no són tan fluïdes com en el passat. Aquesta és una altra de les conseqüències de la crisi.
Marsal ha explicat a l'ANA que els usuaris d'Agentas han 'comprovat de primera mà l'impacte de la delicada situació econòmica general': hi ha hagut una aturada general de les propostes de millora de les condicions econòmiques dels contractes en vigor; han crescut les dificultats per les contractacions directes dels treballadors amb discapacitat i han augmentat les subcontractacions mitjançant contractes de prestacions de serveis amb Agentas; també hi ha més dificultats per trobar nous llocs de treball per realitzar les insercions laborals; a més d'augmentar el temps i la llista d'espera per iniciar les noves experiències d'integració al mercat laboral.
Malgrat l'empitjorament de la situació, 'afortunadament la majoria dels treballadors d'Agentas amb contracte laboral han pogut mantenir el seu lloc de treball', celebra Marsal. Només s'han hagut de lamentar dues reduccions de jornada laboral per motius pressupostaris. I també se celebra que en la majoria d'empreses a les que es dirigeix Agentas per iniciar estades formatives' permeten realitzar-les', encara que 'no puguin acabar en contractes laborals remunerats'. Marsal assenyala que malgrat no derivin en contractes, aquestes estades 'són molt importants per als nostres usuaris, perquè els hi permeten adquirir l'experiència i els hàbits de treball necessaris per aconseguir una feina i estan becats per Agentas'.
Pel que fa al futur, el cap de servei del programa es mostra optimista, doncs 'esperem que, entre d'altres mesures de foment de la inserció de les persones amb discapacitat d'Andorra que ens consta que estan sobre la taula del Ministeri de Salut i Benestar, la propera llei fiscal suposi un impuls en la incorporació d'aquestes persones al mercat laboral mitjançant els incentius fiscals corresponents a les empreses que contractin aquests treballadors'.
I mentre s'espera la millora de la situació econòmica i la posada en marxa d'aquests programes, des d'Agentas es preparen perquè entenen que les modalitats de contractació que tindran més demanda en un futur més immediat són les d'enclavament –els usuaris treballen en empreses ordinàries en les què reben una supervisió per part d'un professional especialitzat o un treballador de la mateixa empresa per assegurar el control de la productivitat, i en les que es fan feines tals com fotocòpies, correu intern, recollida de cartró, ajudant de bugaderia, etcètera- i la d'equip mòbil –en aquesta modalitat els usuaris estan subcontractats per Agentas amb un salari basat en la seva productivitat, rebent suport d'un professional i es dedica a la recollida de determinats residus com són les piles o els telèfons mòbils, i a la distribució de cartells-, doncs es percep la tendència de les empreses a externalitzar determinats serveis.