Dallerès reivindica els drets humans al poemari 'Vuitanta-dos dies d'octubre'
La violència policial exercida durant la celebració del referèndum per la independència de Catalunya, el passat 1 d'octubre, va indignar l'escriptor Josep Enric Dallerès, que va decidir escriure un poema cada dia a les xarxes socials. Els fets catalans van ser el detonant, però l'exministre va voler reflexionar sobre els drets humans i la democràcia a Europa, que fa temps que estan en entredit.
Cada dia, des del primer d'octubre fins al 21 de desembre, data de les eleccions al Parlament català, Dallerès va publicar un poema virtual, en total, 82. Les poesies van tenir repercussió, i Dallerès es va decidir a recopilar-les i publicar-les en un volum a la seva editorial, Anm editors. El resultat ha estat el poemari 'Vuitanta-dos dies d'octubre', que s'ha presentat aquest dimecres al vespre al comú d'Encamp.
Molts amics de Dallerès han assistit a l'acte, des d'escriptors i personalitats del món cultural, a la subsíndica Mònica Bonell i els ministres Jordi Torres i Maria Ubach. També hi ha assistit l'ambaixadora francesa, Jocelyne Caballero, i membres del comú encampadà, com els cònsols i el conseller socialdemòcrata Joan Sans, a més de molts veïns d'Encamp. El cònsol Jordi Torres ha fet la introducció del llibre, i el raonador del ciutadà, Marc Vila, n'ha fet la presentació a fons. Vila, amic personal de Dallerès, ha subratllat que fa temps que els drets humans a Europa estan en perill, i ha manifestat que l'autor ha copsat "l'ambient de tardor" en els seus versos.
Al seu torn, Dallerès ha explicat què el va inspirar els poemes i que la reacció que van provocar entre els seguidors a les xarxes el van animar a publicar-los. De fet, van ser 82 dies perquè l'autor es va fixar un dia per aturar els escrits, ja que era un propòsit inabastable que es podia haver allargat a bastament. L'escriptor ha firmat molts llibres al públic, entusiasmat amb la proposta, que es publica a temps per Sant Jordi.
Informa/fotografia: Agència ANA