Darrer pas per presentar la candidatura dels fallaires a la UNESCO
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
D'aquí a un any, les festes del foc del solstici d’estiu al Pirineu, falles, haros i brandons, podrien ser oficialment considerades patrimoni immaterial de la UNESCO. Avui s'ha fet l'última reunió d'aquest projecte a Andorra la Vella, on es va gestar i on se signarà la documentació que es presentarà a final de mes a l'organisme internacional.
L'any passat els fallaires d'Andorra la Vella van decidir constituir-se en associació, el primer pas que marca la UNESCO per presentar una candidatura de reconeixement de bé immaterial.
Ha passat més d'un any des que es van començar les converses amb altres territoris del Pirineu que tenen festes al voltant del foc com la Ribagorça catalana i l'aragonesa, de la vall d'Aran i l'Alta Garona. D'aquí n'ha sortit el projecte transpirinenc que avui ha fet l'última reunió abans que les festes del foc del solstici d'estiu al Pirineu, falles, haros i brandons, siguin considerades patrimoni immaterial de la UNESCO.
La cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, s'ha mostrat molt satisfeta que s'acabin els treballs preparatoris i es pugui presentar la candidatura a final de mes. també ha agraït la col·laboració de l'estat francès i l'espanyol, i la implicació del ministeri de Cultura i el Govern.
La declaració podria arribar d'aquí a un any. Abans però hi ha molta feina per fer-les conèixer. El ministre de Cultura, Albert Esteve, assegura que "entre tots hem de fer que sigui més conegut i un actiu turístic i cultural per a les nostres valls i per tot el Pirineu".
Entre aquesta tasca de promoció i divulgació d'aquesta festa popular hi ha l'elaboració d'un ex libris perquè es pugui consultar a la Biblioteca Nacional.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Josep M. Garcia