La data en què el sistema de pensions entrarà en números negatius passa del 2024 al 2026
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Segons el darrer estudi actuarial de la CASS, el 2024 els ingressos per cotitzacions de jubilacions serien inferiors a les despeses i el 2039 el fons de reserva de la jubilació estaria esgotat. Però els bons resultats del 2022 i 2023 desplacen aquestes previsions en dos anys. Segons Jordi Cinca, president del fons de reserva, tot i això cal reformes urgents per mantenir la viabilitat de les pensions.
Jordi Cinca creu que si ara es fes un nou estudi actuarial de la CASS, els resultats serien millors, ja que darrerament han entrat al sistema més cotitzants que pensionistes. Per tant, el 2024 no serà l'any en què el sistema de jubilació entri en dèficit i el 2039 s'esgoti el fons de reserva de la jubilació. Potser passarà dos anys més tard.
Jordi Cinca, president del fons de reserva, ha explicat que "els ingressos per cotització dels assalariats també han crescut significativament més que no pas el ritme en què està creixent el nombre de persones que passen a estar jubilades". També ha afegit que "ha crescut molt el nombre de treballadors per compte propi", fet que suposa un increment significatiu dels ingressos.
Cinca ha tornat a reiterar la necessitat que es facin les reformes perquè el sistema segueixi sent viable. La notícia positiva és que hi ha bona sintonia entre els grups parlamentaris per dur-ho a terme.
Segons Cinca, "la tendència és que el Fons no podrà fer front a totes les jubilacions si no es fan les reformes que s'han de fer". Per tant, el que cal és una "reforma real dels textos i que això es faci els dos primers anys d'aquesta legislatura", conclou.
Entre les reformes hi ha l'increment de les cotitzacions, l'allargament de l'edat de la jubilació i la creació de plans de pensió d'empreses.
Informa: Pere Moliné