A debat: Cal cobrar els rescats per negligència?
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
A l'estiu es multipliquen els rescats de muntanya, alguns dels quals es fan per negligència de la persona rescatada. I aquí entra el debat sobre si cal cobrar els rescats. De fet, a Catalunya un rescat tipus costa uns 3.000 euros, xifra que es pot ampliar fins a 10.000l, i que assumeix la part rescatada si ha actuat de manera negligent. A Andorra no hi ha una legislació que especifiqui que s'hagin de cobrar els rescats. Per això els bombers volen potenciar la prevenció.
Ara fa una setmana el cos de bombers, la policia i els banders van estar durant dos dies recercant un home que havia desaparegut. Una cerca que va moure alguns efectius i que, segons els càlculs que s´han fet a Catalunya, podria rondar els cinc mil euros. Finalment l´home va ser trobat sa i estalvi fora de la muntanya.
Alguns podrien pensar que el cost dels efectius desplegats i les hores d'helicòpter es podrien imputar a la persona recercada. A Andorra aquesta possibilitat no existeix i tots els rescats són gratuïts. Des de bombers asseguren que és difícil posar el límit del que s´ha de cobrar i del que no. També expliquen que, en el cas del nostre país, les hores d´helicòpter i el personal que es pugui desplegar en un rescat ja estan previstes en el pressupost anual. Hi ha països, però, que han decidit cobrar tots els rescats, com ara Suïssa o Àustria. Els excursionistes federats, però, se´n veuen exempts.
Amb tot, el cobrament dels rescats en alguns casos crea una problemàtica. El responsable del Grup de Rescat de Muntanya de bombers, Óscar Santos, creu que si es cobren els rescats "la gent trigarà més a alertar i això pot provocar accidents més greus". Explica que es va trobar amb el cas d'haver de rescatar dos excursionistes perquè es feia de nit i quan van arribar al lloc amb l'helicòpter els feien senyals perquè no els baixessin a buscar pensant que havien de pagar.
Tenint en compte que a Andorra la possibilitat de cobrar els rescats encara no existeix, des del cos de bombers volen incidir en la importància de sortir a la muntanya preparats. Santos aconsella "mirar quin temps farà, escollir un itinerari adaptat al nostre estat físic i tècnic i portar equipament de muntanya, botes, roba d'abric, menjar i beure".
En el que portem d´any el grup de rescat de muntanya ha fet una seixantena de rescats.
Informa: Anna Pifarré Imatge: Lluís Calvo