Debat encès entre oposició i dins la majoria per les mesures en habitatge
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Discussió ben encesa entre les forces polítiques al voltant de les mesures pel dret a l'habitatge anunciades pel Govern, fins i tot entre els grups parlamentaris de la majoria. Així ha quedat palès en el debat organitzat per Ràdio Nacional amb presència d'un representant de cada grup al Consell General. Hi ha consens, però, en la necessitat d'actuar de forma urgent per aturar la problemàtica.
Mesures a correcuita, improvisades i que van amb retard. Les forces parlamentàries de l'oposició han estat contundents en reiterar aquest missatge només arrancar el debat a l'Avui serà un bon dia sobre el problema més greu que té el país ara mateix. Un debat que també està servit dins el bloc de la majoria. La consellera general del grup parlamentari demòcrata, Maria Martisella, ha defensat que "anem a la una en totes les mesures, però totes porten debat i fins i tot no diria només amb CC, sinó també amb les parròquies".
Per exemple, en el cas de fer aflorar els pisos buits. El president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d'Areny-Plandolit, ha matisat que se l'ha de dotar de seguretat jurídica. "Com a objectiu final ens pot semblar bé o malament que hi hagi un actiu immobiliari que està tancat i barrat i passi al mercat residencial de lloguer, aquesta és la primera reflexió. Pensem i defensem que ha d'haver-hi mesures perquè això passi, però anem a veure com ho fem per donar seguretat jurídica".
Per altra banda, el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, ha alertat que "estem en una situació d'inseguretat jurídica total per la roda de premsa a destemps per callar segurament unes veus més progressistes de cara a l'1 de maig".
El conseller liberal també ha exposat que amb relació a l'Institut Nacional de l'Habitatge "ens hem tirat un tret al peu", ja que havia de ser un instrument clau, però des de la majoria sembla que el converteixin en un mer instrument del ministeri encarregat de l'habitatge, tenint en compte també la reducció del pressupost. Un argument que ha estat replicat per la consellera demòcrata.
Des de l'oposició també creuen que les formes de tot el procés no han estat les adequades. La presidenta del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Carine Montaner, ha afirmat que l'ha sorprès el canvi d'estratègia. "Hem començat la legislatura molt bé, amb consens amb la taula de l'habitatge i ens ha sobtat aquest canvi de rumb després del reglament dels pisos a preu assequible decretant fer aflorar els pisos buits en tres anys, que provoca expropiació".
En la mateixa línia anava la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal, que ha destacat la improvisació de l'executiu i el debat que hi ha fins i tot entre la majoria. "Creiem que tornem a fer prova d'una improvisació que és perillosa. Heu tirat pel dret, no heu consensuat amb ningú, tot i que internament sí malgrat que hi ha també un debat a dins de casa que suposo que deu estar costant de resoldre".
Per últim, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha lamentat que l'efecte que ha generat la roda de premsa el que fa "és alertar els inversos estrangers i que volen especular que el moment per fer-ho és ara i, per tant, es pot empitjorar el problema".
I parlant d'especulació, tots els consellers generals reunits estan d'acord en el fet que és una realitat molt present al país que cal frenar incrementant l'impost sobre les transaccions de béns immobles per desincentivar aquest tipus d'operacions, tal com contempla l'executiu. Des de Concòrdia i les files socialdemòcrates insisteixen, però, en què cal ser més contundents. A l'hora d'apujar impostos, Ciutadans Compromesos ha llençat una alerta, i és que si es penalitza en excés el concepte del gran tenidor, els inversors no voldran fer pisos al país sinó a Catalunya o en algun altre indret.
Tot i no estar tots d'acord en fins a quin punt s'ha d'intervenir en el mercat del lloguer, sí que hi ha una opinió unànime en contra de limitar els preus d'aquí a tres anys, una posició oposada a la que exposava ahir a l'hemicicle el ja expresident de l'Institut Nacional de l'Habitatge.
També s'ha parlat de la necessitat d'imposar més mesures per fer que els propietaris alliberin els pisos inactius. I, a través d'un oient, s'ha tornat a posar a sobre la taula la necessitat de tenir un registre de la propietat. Naudi d'Areny-Plandolit s'ha queixat de la manca de dades per part de les institucions públiques i parapúbliques i des de l'oposició no ha satisfet l'argument de Martisella afirmant que, de moment, n'hi ha prou amb el cadastre.
Indemnitzacions pels llogaters afectats per la trampa del fill
Mentrestant, la Coordinadora per l'habitatge digne demana indemnització per a les persones afectades per la trampa del fill. L'associació s'ha reunit amb la ministra Conxita Marsol, a qui han traslladat les seves exigències.
També li han demanat el dret a recuperar l'arrendament per part de l'afectat, blindar les famílies més vulnerables i endurir les sancions. Des de la coordinadora expliquen que els compromisos per part de la ministra van ser limitats i que es va negar a deixar-los per escrit. Li reclamen que faci arribar aviat la seva proposta sobre les mesures que s'adoptaran.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Albert Refart