Dèficit important de reserves d'aigua per a l'estiu tot i les nevades de l'abril
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La presència de la neu aquest hivern ha estat mínima, i això ha fet que les reserves d'aigua per a l'estiu siguin molt pobres. Les nevades d'abril han ajudat a millorar la situació.
El desglaç comença, habitualment, entre març i abril. Aquestes reserves de neu que es fonen són importants per a l'estiu. Però la situació d'aquest any és força deficitària.
L'especialista en meteorologia i climatologia de l'AR+I Laura Trapero ha exposat que "venim de tenir tot un hivern deficitari amb neu i molt poc continu". En aquest sentit, ha explicat que "passàvem setmanes fins i tot sense presència de neu a terra, i això és un problema".
L'evolució del gruix de neu de l'estació de Sorteny que proporciona l'Observatori de la muntanya constata aquesta mancança. Concretament, al llarg de tot l'hivern s'ha superat molt poques vegades el percentil 10, considerat molt deficitari.
D'altra banda, la confederació hidrogràfica de l'Ebre fa el seguiment de l'evolució de la reserva de neu en les subconques nivals del vessant pirinenc. Els registres que es tenen de la Valira al pas per la Seu d'Urgell assenyalen que la reserva és de 56 hm3 i es considera baixa en comparació amb els 5 anys anteriors.
Les nevades de final d'abril hi han ajudat, però l'aportació per a l'estiu continua sent baixa. "Gràcies a aquestes nevades d'abril ens podem recuperar una mica, però venim d'un dèficit molt important de mantell de neu", ha sentenciat Trapero.
Es tracta d'un dels pitjors hiverns pel que fa al mantell de neu, i la projecció per als pròxims anys és que continuï la tendència i que predominen les èpoques de sequera i, per tant, les aportacions als cabals durant l'estiu vagin baixant.
Informa: Pilar Candel