Descobrim el roc de les Bruixes, un tresor amagat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L´arqueòleg Gerard Remolins creu que el Govern hauria de tenir en compte l'experiència de gent que com ell fa visites culturals per determinar la millor opció per valorar el roc de le Bruixes. Mentrestant aquest dijous s´ha fet una visita on una vintena de persones han descobert la importància del jaciment.
L´església de Prats és el punt de trobada d´una sortida que els portarà muntanya amunt per descobrir un tresor que ben pocs coneixen.
Després de diverses parades on es parla de la necessitat que la humanitat té de deixar testimoni i de la manca d´una veritat absoluta per determinar què és el que aquella gent volia dir amb els gravats, arribem al roc de les Bruixes, alimentat per les llegendes. La voluntària de Regirarocs, Olga Palma, recorda dues. Una deia que "les bruixes lluitaven contra el dimoni i durant la lluita es van fer aquestes marques". L'altra llegenda explica "que la verge que protegia la zona va voler fer fora el dimoni, va obrir un forat al terra i el dimoni, em agafar-se a la roca, va deixar aquestes marques".
L´últim tram d´accés al roc de les Bruixes no és evident. El guia demana de deixar pals i motxilles fora de l´entorn del jaciment per fer un exercici visual i identificar senyals i patrons en els gravats. Aviat ens adonem que aquesta meravella té el temps en contra. El pas del temps i la climatologia farà que un dia aquest jaciment no existeixi. Per això es recomana gaudir-ne sempre amb respecte.
El canvi de posicionament del ministeri de Cultura, que ara diu que estudiarà protegir i senyalitzar el jaciment en lloc de mantenir-lo secret, ha sorprès Gerard Remolins, que té pendent una sanció per fer-ne publicacions. L'arqueòleg demana que s'escolti les persones que tenen experiència en aquestes visites guiades "i els ajudaria a prendre decisions més correctes, no només que es tanqui perquè ficar un tancat és difícil de desenvolupar".
De gravats com els del roc de les Bruixes també se´n troben a d´altres llocs, com a can Diumenge o al roc del Solà, per això afegeix l´expert seria bo que es posés negres sobre blanc tots els testimonis que es troben al país.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Kevin Ribeiro