La despenalització de l'avortament cada vegada més a prop
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La despenalització de l'avortament és cada vegada més a prop. Segons ha explicat el ministre Baró, la previsió és que es faci realitat entre el 2025 i el 2026. La pregunta és com. Segons ha explicat, el més viable és modificar el codi penal a través d'una llei consensuada amb la resta de grups parlamentaris. També s'està treballant com es farà l'acompanyament i la cobertura del procés per la CASS.
El 2025 serà un any clau per definir com es despenalitzarà l'avortament i de quina manera s'acompanyarà a les dones que vulguin avortar a fora del país. Entre les negociacions, el ministre Ladislau Baró ha deixat clar que no es contempla l'autorització d'aquesta pràctica a Andorra.
Ja s'està fent un treball tècnic i jurídic perquè l'avortament deixi de ser una pràctica perseguida dins el codi penal i s'ha previst enfortir les converses institucionals a tres bandes en els propers mesos.
"A final d'aquest any, principis de l'any vinent hi ha d'haver un procés de diàleg amb els Coprínceps i el Vaticà. I d'altra banda, amb els grups parlamentaris. Per tant, el 2025 no dic que pugui estar tancat, però hauria d'estar força avançat. Entre els 2025 i el 2026 la feina pot quedar completada"
Ladislau Baró, ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats
Hi ha dues fórmules:
"A través d'un projecte legislatiu, que ve de Govern, o bé per iniciativa dels grups parlamentaris. Si hi hagués un consens ampli. Jo crec que si fos aquesta segona opció marcaria un posicionament consensuat."
Ladislau Baró, ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats
En paral·lel, també es treballa per definir la normativa sobre com es donarà suport a les dones que necessitin i vulguin exercir aquesta pràctica, un procés que estarà cobert per la seguretat social tal com va anunciar el cap de Govern. Baró ha avançat que el SIAD hi jugarà un paper molt important.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza