Desplaçar un equip de metges d'Espanya a Andorra, una de les possibilitats del nou sistema de donació d'òrgans i teixits
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Desplaçar un equip de metges de l'estat espanyol cap al Principat seria una de les opcions que planteja el grup de treball tècnic que està començant a definir un sistema de donació d'òrgans i teixits. L'objectiu principal és que l'hospital Nostra Senyora de Meritxell entri en la xarxa de centres autoritzats. L'Associació de Trasplantats i Donants considera que ja és el moment de començar a tornar favors als països veïns.
Primers passos per treballar per a la donació d'òrgans i teixits amb el propòsit de salvar vides. El grup de treball tècnic ja fa setmanes que treballa per veure com regular i organitzar les donacions. Una de les propostes és que un cos de metges del país veí, concretament Espanya, vingui al Principat a fer la intervenció.
No obstant això, la secretària d'estat de Salut, Helena Mas, creu que encara s'ha de veure com es portarien a terme aquests desplaçaments. "Una de les possibilitats és que es desplaci un equip per fer l'explantació aquí, però penso que encara hem de ser prudents i hem de veure com es podrà fer operativa tota la logística."
D'altra banda, el president de l'Associació de Trasplantats i Donants, Toni Gamero, explica quina pot ser la solució. "La qüestió és buscar la fórmula perquè algú de baix, com que estem parlant de dos hores i mitja entre Barcelona i Andorra, es considera que si hi ha menys de tres hores, aquest cos de metges es pot desplaçar. També pot ser amb helicòpter. Llavors parlem que en 20 minuts aquest cos de metges estaria dins del país."
Pel que fa a terminis encara no es defineix quan podria estar enllestit, tot i que cal ser curosos. Mas explica que encara està en una fase embrionària. "Serà un procés, no llarg, sinó que ens caldrà un cert desenvolupament, justament per veure com encaixa la part legislativa amb tota la part operativa. Ara mateix no hi ha un termini marcat perquè estem a les fases inicials i hem de veure quines dificultats ens trobarem".
Unes primeres passes molt celebrades per l'associació, que esperen que es treballi de manera àgil i eficaç. "Ja era hora. Fa 6 anys que estem batallant, insistint i molestant, en bones paraules i tota l'educació del món, perquè això es faci possible", exposa Gamero.
En referència a la repatriació dels cossos que han estat donants d'òrgans, un dels grans problemes són les despeses. Gairebé 3.000 euros que, actualment, assumeixen les famílies. De moment s'està treballant per veure si es podria plantejar algun canvi, tot i que encara no hi ha res definit.
Informa: Roser Puigbò
Imatges: Andreij Cristancho / Ricard Tenza