Detectats 10 càncers de còlon gràcies al programa de detecció precoç

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Prop d'un 25% de persones participen al programa de detecció precoç del càncer de còlon. Des que es va iniciar, el desembre de l'any passat, més de 10.000 persones de Canillo, Encamp, Ordino i part de la Massana han estat convocades al cribratge. Un 94% ha obtingut un resultat negatiu al test de sang oculta en femta, però 144 persones han donat positiu. Amb les colonoscòpies posteriors s'han detectat 10 càncers. Pròximament, serà el torn de les parròquies d'Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes. La població diana és de 26.000 persones, entre 50 i 74 any.

Des del Ministeri de Salut, Mònica Malet destaca que el programa de detecció precoç del càncer de còlon "funciona molt bé", encara que "la participació no és gaire alta". I fa una crida a la participació: "És un programa al qual és fàcil d'accedir i fàcil de fer i els beneficis són molt grans."

La importància de la prevenció

Actuar sobre el càncer de còlon en fases inicials augmenta el percentatge de supervivència. És per això que el programa de detecció precoç dirigit a les persones entre 50 i 74 anys del Ministeri de Salut és clau per detectar i prevenir la malaltia. 

El càncer de còlon té una incidència elevada en els països desenvolupats. De fet, és la segona causa de mortalitat per càncer tant en la dona com en l'home. La metgessa coordinadora de la unitat de Cribratge, Montserrat Puig, destaca la importància d'actuar al més aviat possible. "Actuar sobre la malaltia en fases molt inicials fa que la supervivència sigui molt alta."

Segons Puig, el 70% de càncers de còlon són esporàdics. "Són pacients asimptomàtics i tenen un risc de patir la malaltia sense saber-ho. No tenen antecedents familiars de càncer de còlon ni malalties digestives que els pugui relacionar amb el càncer." Per això és molt important el cribratge. Un cribratge dirigit a la població de risc mitjà.

Es convida a participar en el programa per carta i es pot recollir la mostra i rebre informació en qualsevol centre de salut. "Un cop agafada la mostra, nosaltres som els encarregats de portar-ho al laboratori", explica la infermera d'atenció primària, Laura Orella.

Si el resultat és positiu, la persona és cridada per fer una colonoscòpia. Amb aquesta prova, hi ha un primer resultat: "Saben si hi ha pòlips o no", precisa la infermera gestora de casos de la unitat de cribratge, Pilar López. I afegeix: "Sempre que hi ha pòlips la idea és treure'ls. S'analitzen i el més important és saber el nom i cognom dels pòlips i sobretot la intenció que té de fer-se dolent", per saber com procedir posteriorment en cada cas.

Pel que fa a les persones amb un resultat negatiu a la prova de detecció de sang oculta en femta, el programa els torna a convidar a fer-se-la al cap de dos anys

Informa: Karen Gacusana
Imatges: Pau Bonastre

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.