Dia Mundial de la Televisió: reivindicar el paper dels mitjans públics
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El 21 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Televisió, un mitjà de comunicació que ens ha acompanyat i ens acompanya per informar-nos i entretenir-nos. Amb la irrupció de les noves tecnologies i l'era d'internet, el consum de continguts televisius ha canviat: cada vegada més mirem la televisió a través de les pantalles de mòbils i tauletes. La crisi sanitària que vivim i altres esdeveniments extraordinaris han demostrat la importància dels mitjans de comunicació públics.
Notícies de darrera hora, rodes de premsa i missatges institucionals. Aquesta sintonia acompanya dia a dia milers de persones. La crisi sanitària del coronavirus ha deixat palès que la televisió ha estat i segueix sent el mitjà de comunicació de referència de moltes llars per informar-se. Les dades d'audiència ho demostren.
El director general d'RTVA, Xavier Mujal, ha explicat que "la cadena més vista d'Andorra és Telecinco", però aquest any, ha remarcat, "els informatius, que sempre s'han mogut entre el 6è i el 15è lloc, i les rodes de premsa han estat els primers".
Ara més que mai els mitjans de comunicació públics han de demostrar el rol essencial que tenen i que la ciutadania espera i demana. Més enllà de la pandèmia, Andorra Televisió ha estat present en altres esdeveniments extraordinaris que han afectat i afecten la idiosincràsia del país. Per exemple, l'esllavissada a la Portalada durant l'agost de l'any passat. "Era dissabte i tots els mitjans de comunicació públics estaven informant des de primera hora i durant tot el dia", indica Mujal. També ha destacat les grans nevades, "que acaben afectant la circulació, el trànsit i tenen un impacte molt gran al nostre país".
La televisió del segle XXI és més que televisió. Amb la irrupció de les noves tecnologies i l'era d'internet, els continguts televisius cada vegada més es consumeixen en línia a través de pantalles de mòbils i tauletes. No obstant això, la petita pantalla continua sent una finestra al món que apropa tota mena de realitats.
Informa: Oliver Jaén-Laura Massegú
Imatge: Albert Refart-Arxiu RTVA