Dos anys de la crisi de BPA: visions enfrontades
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Govern fa un balanç positiu de com s´ha resolt la crisi de BPA, dos anys després de la nota del FinCEN que va provocar la intervenció del banc. Per la seva banda, els accionistes majoritaris de BPA, els germans Cierco, segueixen duent a terme accions legals per reparar el que consideren espoli i denuncien que han estat víctimes d´una conxorxa, en especial de membres de la policia espanyola. Situació que han explicat al representant del Copríncep episcopal i que també volen fer saber de primera mà al Copríncep francès.
El 10 de març del 2015, el cap de Govern va informar de la nota del FinCEN que acusava BPA de males pràctiques en matèria de blanqueig de capitals procedents del crim organitzat. Posteriorment, es va intervenir el banc i es va detenir Joan Pau Miquel, conseller delegat, acusat de blanqueig de capitals. Miquel ha romàs en presó provisional prop de 22 mesos. En els propers hauria de tenir lloc el judici per la primera de les onze causes que deriven de la intervenció.
Els fons de BPA van estar bloquejats molts mesos i es va fer una llei específica perquè Andorra disposés d´un marc legislatiu adient. També es va fer una auditoria dels comptes lícits i els no tòxics i es va acabar creant un banc bo, Vall Banc, que va ser adquirit per un fons nord-americà. Des de l´executiu es fa un balanç agredolç per la politització de l'afer, tot i que es remarca que s´han fet les accions correctes i s´ha pogut encarrilar la resolució del banc i superar la crisi. "Si fem un inventari de tot el que s'ha anat fent és positiu. Tancarem els serrells que queden i després que els tribunals facin el que hagin de fer i prenguin les decisions que hagin de prendre en el sentit que sigui", diu el ministre de Finances, Jordi Cinca. A més, insisteix que "que s'hagi fet bé tota aquesta gestió no depèn dels resultats dels processos judicials oberts. Seguiran el seu camí i el seu veredicte en res qüestionarà el que s'ha fet aquests dos anys".
Els germans Cierco, per la seva banda, mantenen les accions legals per reparar el que consideren una actuació injustificada. Recentment s´han trobat amb els representants del Copríncep episcopal per explicar-los la situació i volen fer el mateix amb el Copríncep francès o el seu representant. Reiteren que han estat víctimes col·laterals de l´anomenada operació Catalunya i que policies espanyols els van amenaçar i coaccionar per obtenir els comptes de la família Pujol. Segons diuen, aquest va ser l´inici dels problemes de BPA i la filial espanyola, Banco Madrid.
Informa: Pere Moliné/Andrés González-Nandín