El drama del sector hoteler en temporada baixa
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Comença el maig, un mes dur en l´àmbit turístic, com el juny. Per això molts hotels decideixen tancar les portes dels establiments un cop passada Setmana Santa, i les tornen a obrir a final de juny. I un cop passa l´estiu, tornen a tancar fins que comença la temporada d´esquí. Aquest fenomen és qualificat com tot un autèntic drama per al sector.
Aquest és un dels hotels d´Ordino que decideix tancar després de Setmana Santa, quan cau la demanda en picat fins a l´estiu. És una pràctica generalitzada entre el sector hoteler que deixa sense feina milers de treballadors. Segons dades de la CASS, el maig de l´any passat hi havia 4.000 assalariats menys que el gener, quatre mesos abans. I d´aquests, la meitat corresponien al sector de l´hoteleria.
El delegat del grup Husa Andorra, Antoni Azurmendi, explica com "tenir un establiemtn obert sense clients és una ruïna" i "no és un problema d'un hotel en concret, és bastant important perquè l'estacionalitat és una de les grans problemàtiques del país". Azurmendi assegura que es veuen obligats a tancar per "disminuir al màxim la gran pèrdua que suposa" i d'aquesta manera "no tens despesa de calefacció ni de personal".
Només es salven d´aquesta estacionalitat alguns establiments del centre del país. Andorra disposa de 34.000 llits disponibles, mentre que l´ocupació hotelera mitjana és del 40%. El delegat del grup Husa afirma que hi ha dues solucions dràstiques. La primera és "tancar la meitat dels llits que tenim, però és impossible perquè a veure qui decideix quins tanquen i quins no". i la segona "consistiria en duplicar la demanda i aquesta sí és possible". Azurmendi, però, considera que en aquest segon cas "no estem fent els esforços" necessaris perquè "que nosaltres tanquem no vol dir que ens conformem". Als hotelers els toca fer de formiga i acumular ingressos per cobrir els mesos que no n´obtenen. En alguns casos, a causa del context econòmic actual, el negoci és ruïnós: "Hem d'intentar cremar el mínim de calers possible perquè en els 4-5 mesos productius que tenim puguem generar els ingressos justos per cobrir el que perdrem la resta de la temporada". Explica que "molts establiments no cobreixen el que arriben a perdre".
El parc hoteler, a més, envelleix i es devalua perquè molts empresaris decideixen no fer el manteniment necessari a causa de les dificultats econòmiques.
Informa: Xavi Palma Imatge: Xavi Fajardo