El Govern veu massa dràstic rebaixar a 10 els anys per obtenir la nacionalitat

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El Govern s´ha pronunciat sobre la proposta del PS de rebaixar a 10 els anys de residència necessaris per obtenir la nacionalitat. El gabinet no creu que sigui un debat que calgui afrontar de manera urgent. En el cas que s´abordés, proposa que caldria plantejar una reducció a 15 anys. El president del grup parlamentari, Pere López, considera que ara sí que toca abordar el debat i confia que finalment el text pugui ser pres en consideració.

Reduir de vint a deu els anys de residència necessaris per obtenir el passaport és massa dràstic. Aquest és el parer del Govern a la proposició de llei del PS per modificar la llei de la nacionalitat. L´executiu deixa constància que altres microestats europeus són més restrictius que Andorra i exigeixen 30 anys de residència. És el cas de Liechtenstein o San Marino. Per això defensa que si s´acordés reduir el temps de residència, caldria fer-ho a quinze anys. A més, l´executiu creu que la reforma de la llei de la nacionalitat no s´ha de fer exclusivament en aquest sentit, sinó que caldria endurir els criteris d´assimilació per garantir la preservació de la identitat andorrana.

Des del PS lamenten el criteri i confien que finalment la proposició pugui ser admesa a tràmit: "Penso que es un debat que cal tenir a fons ara i no més endavant, per tant demanem que s'admeti a tràmit parlamentari" ha declarat  el president del grup parlamentari mixt (PS), Pere López.

El Govern aposta, en qualsevol cas, per continuar prohibint la doble nacionalitat. Permetre disposar de dos passaports seria un risc per a la identitat i sobirania nacionals.
El debat de la nacionalitat està associat a la negociació amb la Unió Europea per definir l´encaix del Principat. Andorra vol assolir que els nacionals equiparin els seus drets amb la resta de ciutadans europeus. Un argument que Pere López qualifica de fugida endavant.

Per últim, el Govern considera que una reforma de la llei de la nacionalitat ha de partir del consens parlamentari i no únicament d´un grup, en aquest cas, una part del grup mixt. López respon que això hagués estat difícil, que estan oberts al consens parlamentari si es pot treballar en comissió i que no tenen cap línia vermella.


Informa: Andrés G-Nandín/X.Palma  Locució: Xavi Albert

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.