El juliol més calorós dels últims 80 anys
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Que el juliol ha estat dels més calorosos dels últims temps no ha estat només una sensació. El mes passat ha estat el més càlid des del 1935, segons l'informe elaborat pel Servei Meteorològic del Govern i el Cenma. Hem patit dues onades de calor, i, a banda, també ha estat un juliol més plujós que l'habitual. El motiu: les tempestes que, en el cas del dia 21, van provocar el desbordament dels rius i els problemes en l'abastiment d'aigua a Escaldes-Engordany.
La calor dels últims dies no es vivia des de feia 20 anys, però si ens remuntem als registres, ens hem de fixar en el juliol del 1950 i en el del 1935 per trobar-nos davant d'un mes amb temperatures anormalment altes. Tot i això, no s'ha superat el rècord absolut de temperatura, que va ser de 39 graus l'any 1994.
El mes de juliol ha estat molt càlid en cotes inferiors als 2.300 metres i càlid a més altitud. Hi ha hagut dues onades de calor amb temperatures superiors als 36 graus. Fora d'aquests dos episodis, la temperatura màxima ha superat els 30 graus durant 28 dies. De mitjana, són entre 3 i 4 graus més del que és normal en un mes de juliol. Això ha fet, segons la investigadora del CENMA, Laura Trapero, que la mitjana hagi estat més alta de que és habitual.
Pel que fa a la pluviometria, el mes es pot qualificar de plujós. Les precipitacions s'han concentrat en la segona part del mes, per bé que la primera quinzena ha estat marcada per la sequera i l'elevat risc d'incendi. Això ha provocat estrès en la vegetació.
Les acumulacions totals de pluja representen entre un 130 i un 170% més del que és habitual. La tempesta més forta va localitzar-se a la zona de Claror, i va afectar els rius de Sant Julià de Lòria i de la Vall del Madriu.
Informa: Rubén Carcellé