El programa de detecció del càncer de mama permet diagnosticar 56 casos des del 2008

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Avui es celebra el Dia mundial del càncer de mama, una jornada que s'aprofita per recordar la importància de la detecció precoç de la malaltia. A Andorra, el programa de cribatge ha fet en la darrera ronda, desenvolupada entre el 2014 i el 2015, prop de 4.000 mamografies gratuïtes i ha detectat 56 càncers des que es va iniciar el 2008. Encara queda molta feina per fer perquè la participació no arriba al 40% de les dones citades.
El programa de cribatge del càncer de mama ha permès fer més 3.700 mamografies a dones d'entre 50 i 69 any en la darrera ronda, desenvolupada entre el 2014 i el 2015.

Es tracta d'una xifra destacable, però que pot millorar força ja que l'índex de participació entre les dones en edat de risc és del 40%. L'objectiu del ministeri és arribar al 80% de resposta a les citacions. La cap de prevenció, promoció i vigilància de la salut pública, Rosa Vidal, ha indicat que es vol mobilitzar el grup de dones en edat de risc que no volen fer-se la prova i conscienciar-les de les avantatges de la detecció precoç, com un tractament menys agressiu.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones i una de les primeres causes de mortalitat al país. En la darrera ronda del programa es van poder detectar 17 càncers i des que es va iniciar se n'han detectat 56. Des del ministeri posen de relleu la importància de la detecció precoç.

El programa de detecció precoç va començar el 2008. En la primera ronda es van enviar 8.300 cartes. En aquesta quarta s'han lliurat 9.600. L'adhesió s'ha doblat en aquest temps, sobretot entre les noves citacions. Les dones que entren al programa hi continuen en un 80% dels casos.

Informa: Ana Alamán Imatge: Jordi Seabra Locució: Montse Grau
Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.