El raonador critica que el sector immobiliari giri l'esquena a la realitat social del país
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, critica que el sector immobiliari giri l'esquena a la realitat social del país i demana que s'hi adapti. Per altra banda, els propietaris i els agents immobiliaris reclamen una regulació més protectora, normatives que diversifiquin el parc immobiliari i que la càrrega social dels lloguers l'assumeixi l'Estat i no els propietaris.
Segons el sector immobiliari, el 30% dels recursos econòmics d'una persona es dediquen a l'habitatge. El raonador del ciutadà ha criticat aquesta visió: el salari mínim està fixat en 991,47 euros i no hi ha lloguers a partir de 300 euros, sinó a un preu més elevat: "Andorra no és un país de flors i violes, hi ha moltíssima gent que està vivint amb el salari mínim". Per això planteja com es poden pagar un pis de 600 euros al mes, sense entrar en els preus actuals, molt més elevats.
El sector immobiliari justifica l'augment del preu del lloguer en nous contractes pel context econòmic. Els propietaris asseguren que és l'única opció de rendibilitzar el parc després de mesos amb un IPC negatiu. A més, en relació als contractes, defensen més protecció per la part complidora. El president de l'AGIA, Jordi Galobardas, aposta per mesures "contra els que cometin abús" i "reduir el temps per desnonar una persona". Mesures que, segons el president de l'Associació de Propietaris de Béns Immobles, Pascual Gracia, "redueix riscos per part del propietari i de l'inquilí, com revisions abusives".
El sector immobiliari entén el canvi social dels darrers anys, però considera que els propietaris no han d'assumir una carrega social en el preu del lloguer. Creu que és l'Estat qui ha de fer-ho, a més d'apostar per normatives que diversifiquin l'oferta.
Informa: Marc Guadilla
Imatge: Albert Refart
Locució: Yasmina Canedo
El debat complet sobre la situació dels lloguers a l'Ara i Aquí: