El tortell de reis, tradició ineludible
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Segons la tradició, aquell qui troba la figureta és coronat, mentre que qui troba la fava és qui l'haurà de pagar. El tortell de reis segueix sent una tradició ineludible per celebrar el 6 de gener i, tot i que hi ha moltes varietats, el de nata segueix sent el més demanat.
Diuen que el secret està en la massa i en el cas del tortell de reis, també passa el mateix. Asseguren que aquest és el secret més ben guardat: fer un bon brioix. El pastisser i propiertari de El Tortell, José Manuel da Silva, explica que per aconseguir-ho es deixa la massa "reposar, fermentar, es fica al forn per coure-la i es farceix de nata, trufa o crema", tot i que també n'hi ha sense farcir "depenent del gust del consumidor".
En aquesta pastisseria, aquests dies s'elaboraran un total de 500 tortells tradicionals de massapà, nata, trufa o crema. El de nata segueix sent el més demanat tot i que el Bolo Rei portuguès o la galette francesa també són una opció. Da Silva afirma que el Bolo Rei "és més compacte, té molts fruits secs i confitats, porta més alcohol i és un brioix que es fa molt per Nadal". Aquests dies es dediquen més al tortell de reis i a la galette francesa.
Hi ha tres elements indispensables: el rei, la fava i la corona. Sobretot es reclama la fava. "Si no hi és, s'enfaden", assegura el pastisser.
I és que la tradició diu que qui troba la figureta reial és coronat mentre que qui troba la fava no li queda més remei que pagar el tortell. Unes postres que no faltaran en la majoria de les llars.
Informa: Ariadna Comas
Imatge: Marta Paixà