Elaborar les mones de Pasqua: un art més enllà de la tradició

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les pastisseries confien recuperar les vendes de mones de Pasqua anteriors a la pandèmia. La tradició d'aquestes postres que donen els padrins als fillols el diumenge de Pasqua s'ha mantingut força i s'ha sofisticat. Cada vegada té més importància la xocolata i les figures que l'acompanyen. Sovint amb personatges del cinema, la televisió o elements de la pròpia cultura i tradició, com els tamarros.

El padrí és el qui proporciona cada any la mona a la canalla. Es tracta d'una figura que era molt més important fa unes dècades ja que era qui es responsabilitzava de garantir la supervivència i el benestar dels infants en cas que els progenitors ja no hi fossin.I és que l'origen de la paraula mona sembla que ve de l'àrab i vol dir 'donar'.

Les pastisseries ja estan preparant les seves propostes que acostumen a ser més una excusa per a l'experimentació culinària i sorprendre els amans de la xocolata que no una forma de fer negoci. L'elaboració acostuma a ser molt més acurada i preparar la xocolata esdevé, cada vegada més, un veritable art.

El pastisser Alexis Estopiñán explica que "la xocolata és un dels ingredients més difícils d'elaborar". "Té una tècnica al darrere molt precisa i amb un temps molt curt; per tant, has de treballar bé i amb cura". Afegeix que sempre hi dediquen "la mateixa professionalitat". "Ens creixem quan ho fem, però el preu no respon a les hores de feina que hi ha al darrere".

També constitueixen tot un món les figures que acompanyen la mona. I malgrat la influència de Hollywood o de l'univers Disney, també hi ha un espai per detalls més autòctons. A la pastisseria d'Estopiñán l'any passat van incorporar els tamarros, que han tornat a fer enguany per l'èxit que van tenir. "És una figura icònica del país i els nens que han pogut visitar-los a les muntanyes els poden venir a buscar a la pastisseria i menjar-se'ls".

I com una altra concessió als nous temps, les pastisseries acostumen a usar més internet per rebre comandes. El resultat, sovint, frega l'excel·lència

Informa: Pere Moliné
Imatges: Sergi Linares

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.