Els classificadors de tabac destaquen la qualitat de la collita a les parròquies centrals
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Ja ha començat, a la borda Mateu, la tria dels fardells de tabac segons la qualitat. Per les mans del classificador hi passa tot el que es conrea, gairebé 240.000 quilos. Des de l'Associació de Pagesos es calcula que aquest cultiu dóna feina, de manera directa o indirecta, a unes 800 famílies.
La classificació dels fardos de tabac es fa manualment i cada paquet es mira d´un en un. Es tracta d´una feina metòdica, en què s´observa la matèria i se´n determina la qualitat. Enguany les parròquies centrals i Sant Julià han tingut una collita molt millor que la de l´any passat, en què la pluja va ser perjudicial. El classificador de tabac Antoni Servat aifrma que "és molt més bona perquè l'any passat va pedregar molt i estava molt malmesa". En canvi, "aquest any és molt superior".Per contra, la Massana i Canillo s´han vist més perjudicades.
Tot i que la producció del tabac s´ha reduït dràsticament en les últimes dècades, ara s´ha estabilitzat. Això sí: se´n fa menys, però es cuida molt més durant tot el procés perquè la matèria final sigui millor. Servat assegura que "el tabac mereix un control especial des del dia que el plantes fins el dia que el vens".
Andorra produeix entre 245 i 250 mil quilos de tabac l´any. Uns 200 mil s´exporten a França, que el torna a tractar i l´envia a Kentucky, als Estats Units, on el tornen a convertir i l´envien al nord d´Àfrica, el seu màxim consumidor, com a tabac per mastegar i esnifar.
Informa: Judit Pedrós