Els frescos de Santa Coloma, la capella Sixtina del romànic andorrà
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Es calcula que l´aforament de la futura la sala dels frescos de Santa Coloma sigui d´un màxim de 20 persones i probablement no hi haurà una visió directa del temple. Les pintures que el 2007 va recuperar el Govern es troben en una sala controlada a Patrimoni Cultural on descobrim la singularitat d'aquesta capella Sixtina del romànic andorrà.
En una sala habilitada de les dependències de Patrimoni Cultural sota mesures de seguretat hi trobem els frescos de Santa Coloma, quatre peces que formen una petita capella Sixtina molt especial dins la resta del romànic. La cap d'àrea de Museus de Patrimoni Cultural, Marta Planas, detalla com "totes les esglésies romàniques tenen un absis semicircular, mentre que aquest és de planta quadrada amb volta de canó i tancat".
Una altra singularitat és la iconografia dictada pel bisbat a partir de la reforma gregoriana. La teofania de sant Joan, la visió apocalíptica, el tetramorf i el Crist en majestat. "La imatge que s'hi veia era la de l'Esperit Sant, Sant Pere i la Mare de Déu com a intermediaris entre Déu i els homes", explica Planas.
Els frescos es van treure de la caserna de bombers per la construcció de The Cloud. La futura visita dels frescos es podrà fer en dues vessants. Una física, on l´obra original s´exposarà a l´edifici Magister, prop de l´església de Santa Coloma, un espai on el visitant probablement no tindrà una visió directa del temple. Patrimoni encara estudia com es distribuirà per evitar la incidència de la llum en les pintures.
Temperatura de 20 graus i un 50% d'humitat relativa són alguns dels paràmetres que s'hauran de complir. L´aforament serà d´unes 15 o 20 persones, per no modificar les condicions i s´estudia la proximitat d'observació. La cap àrea de Restauració i Conservació, Berna Garrallà, avança que "probablement hi hagi d'haver una barrera per impedir a les persones allargar la mà i tocar les pintures".
Mentrestant a Patrimoni s´ha obert un nou repte, desxifrar la inscripció que s'ha descobert als frescos i que podria completar la història d´aquesta peça. "Per interpretar-la se n'hauria de fer un calc molt acurat i completar els buits", indica Garrallà.
De moment en el termini d'un any s'espera que els frescos tornin al lloc que els dóna nom.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Marta Paixà