Els investigadors reclamen més recursos per garantir la recerca històrica
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La Farga Rossell acull una jornada de debat sobre l´estat de la recerca històrica a Andorra i la seva difusió. A la taula rodona hi han participat investigadors i historiadors, que han pogut expressar les seves inquietuds, com la necessitat de recuperar revistes especialitzades i disposar de més fons públics que permetin professionalitzar el sector.
L'objectiu de la jornada és posar en relleu quines són les mancances que tenen els investigadors del país a l´hora de desenvolupar els seus projectes. Segons el director del Centre d'Estudis Històrics i Polítics, Albert Villaró, "els últims anys s'ha pogut veure que hi ha molts fronts oberts i de vegades costa orientar-se en aquest panorama".
Trobar solucions que puguin ser satisfactòries és el motiu principal de les jornades. Els investigadors han manifestat el seu malestar per la manca d'ajudes públiques i la minsa oferta de revistes especialitzades. Gerard Remolins és membre de l'Associació Professional d´Arqueòlegs i Historiadors d´Andorra, i exposa que els investigadors professionals es troben amb moltes dificultats per accedir a aspectes laborals o tècnics dins la mateixa societat andorrana.
Uns fets que la directora de l´Arxiu Nacional, Susanna Vela, atribueix a la crisi econòmica, quan "molts projectes en funcionament es van veure aturats". Considera que ara, amb la recuperació dels últims anys, s´haurien de restablir.
També s´ha exposat la necessitat de crear una llei que reguli l´accés a la informació, tant per a investigadors com per a la ciutadania, per tal de democratitzar la lliure consulta de totes les fonts documentals.
La taula rodona sobre l'estat de la recera històrica a Andorra s'ha ofert per streaming a www.andorradifusio.ad. Recupera'l aquí:
Informa: Hèctor Romance
Imatge: Kevin Ribeiro